23948sdkhjf

SMM bliver grøn og digital

Miljø og automatisering i fokus.

I starten af juni afholdt den store tyske maritime messe SMM (Shipbuilding, Machinery & Marine Technology) pressekonference forud for selve messen, der finder sted i Hamborg i dagene 6.-9. september.

Konferencen fandt ligeledes sted i Hamborg, hvor Bernd Aufderheide, administrerende direktør for Hamburg Messe und Congress (GmbH), der arrangerer SMM, blandt andet kunne fortælle den fremmødte verdenspresse, at årets messe i lighed med tidligere har været fuldt booket op flere måneder på forhånd.

Ny service til gæsterne

Aufderheide løftede ligeledes sløret for, hvad der bliver de helt store temaer på SMM 2016:

- I år har vi valgt at fokusere på digitalisering og big data som de overordnede temaer. Det har vi, fordi vi gerne vil udbrede budskabet om, at industrien må forberede sig til fremtiden med innovative øjne, sagde Bernd Aufderheide.

Derudover tager SMM i år også den nye hal A5 i brug. Her vil messen over 3.500 kvadratmeter udelukkende fokusere på ”Green Propulsion” – grønne drivmidler, hvor spotlightet vendes mod innovative og mere miljøvenlige løsninger inden for maritim fremdrift, og ligesom resten af messen er denne del også booket op lang tid i forvejen.

SMM 2016 tilbyder desuden en ny ekstra service til årets gæster. For at de besøgende ikke skal gå forgæves og i stedet få mulighed for blot at besøge de steder, de ønsker, har SMM konstrueret de såkaldte tema-ruter.

Følger man enten job-ruten, den digitale rute, den grønne rute eller sikkerheds-ruten vil man som gæst få mulighed for udelukkende at opleve de steder, der er interessant for gæsten, og dermed minimere spildtiden.

Teknologi og udfordringer

Til pressekonferencen havde SMM inviteret en række fagpersoner inden for den maritime branche til blandt andet at give deres bud på nogle af de mange udfordringer og muligheder, branchen står over for de kommende år.

Blandt disse var Martin Stopford, direktør i Clarkson Research, der mener, at der er behov for et kursskifte i den maritime branche, hvor industrien i højere grad end i dag udnytter potentialet i nutidens teknologi til at imødekomme udviklingen med blandt andet faldende fragtrater og strammere miljølovgivning.

Men digitaliseringens muligheder betyder også potentielle trusler og udfordringer. Til at tale om cybersikkerhed inden for shipping havde SMM inviteret danske Lars Robert Pedersen, der er vicegeneralsekretær i søfartsorganisationen BIMCO.

I starten af året udgav BIMCO i samarbejde med blandt andet den internationale shippingbrancheforeningen ICS en række guidelines til, hvordan man som rederi kan tage de nødvendige forholdsregler for at beskytte sig mod cyberangreb og begrænse skaderne, hvis et angreb alligevel har været succesfuldt, fortalte Lars Robert Pedersen.

- Vi bliver nødt til at tage cybersikkerhed alvorligt. Vi mener faktisk, at cybersikkerhed allerede burde tænkes ind, når skibene bygges. Med vores guidelines om cybersikkerhed til rederierne tror jeg, vi er et skridt foran, sagde den danske BIMCO-vicegeneralsekretær.

Branchen må sigte højt

Bernd Aufderheide glædede sig over panelet af eksperter på pressekonferencen, som efter hans opfattelse understreger SMM’s betydning i branchen:

- Tilstedeværelsen af så fornemt et ekspertpanel understreger den særlige betydning, SMM har for industrien. Messen genererer ideer og nye impulser til den maritime industri og er den perfekte platform til at netværke, inspirere hinanden og forhandle forretningsaftaler. Det sender et positivt, opmuntrende signal til det maritime samfund. I dag er det slået fast, at shippingbranchen må sigte højt i dag for at være succesfuld i morgen. Branchen har altid været stærkest, når alle har samlet kræfterne og omfavnet innovation, lød det fra Bernd Aufderheide.

Direktøren oplyste desuden, at en række lande – heriblandt Danmark – har egen pavillon på messen, og at der i år vil være tre nye lande at finde blandt de nationale pavilloner; Iran, Malaysia og Grækenland.

SMM 2016 får et messeomfang på omkring 90.000 kvadratmeter, og Hamburg Messe und Congress forventer 50.000 gæster fra omkring 100 lande til messen, hvor flere end 2.100 udstillere fra over 60 lande har meldt deres ankomst.

Billedtekst til 5216: Fra venstre: Michel van Roozendaal – præsident i MacGregor, Bernd Aufderheide – præsident og administrerende direktør i Hamburg Messe und Congress, Lars Robert Pedersen – vicegeneralsekretær i BIMCO, Martin Stopford – direktør i Clarkson Research Services, og Lee Adamson – informationschef hos IMO. Foto: Anders Per Gajhede.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063