23948sdkhjf

Styrk beredskabet i Arktis

Sø-redning og miljø skal prioriteres højere.

Rederiforeningen bakker op om konklusionerne i Forsvarets arktiske analyse, der anbefaler et styrket beredskab. Bedre overvågning og større eftersøgningskapacitet skal sikre en forsvarlig udvikling af den arktiske region til gavn for både søfarten og miljøet.

Forsvarsminister Peter Christensen har offentliggjort den ventede analyse af Forsvarets opgavevaretagelse i Arktis. En væsentlig konklusion i analysen er behovet for et styrket beredskab i forhold til søredning og miljøovervågning. Konkret peges der i analysen på en oprustning med moderne teknologi og bedre udnyttelse af ressourcerne. Det skal sikre, at der hurtigt kan skrides i tilfælde af oliesplid eller hvis et skib forliser.

Øget overvågning

Miljøberedskabet skal således forbedres ved bl.a. en øget brug af satellitovervågning, og ved at der sættes sensorer på forsvarets fly. Derudover skal kommunikationen mellem søværnets forskellige enheder og Arktisk Kommando styrkes.

Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danmarks Rederiforening bakker op om anbefalingen.

-

Vi har behov for en bedre overvågning af havmiljøet, så beredskabet er klar til at rykke effektivt ud, hvis der skulle ske et oliespild i de arktiske farvande. Forsvaret har i dag ikke de tilstrækkelige ressourcer til en effektiv miljøovervågning, men med en række relativt enkelte tiltag kan miljøindsatsen forbedres. Det er en forudsætning, hvis øget sejlads og udvikling i Arktis skal ske på en bæredygtig og forsvarlig måde, siger hun.

Analysen anbefaler også, at styrke beredskabet for søredning, så der kan gennemføres større eftersøgnings- og redningsoperationer. Forsvarets skal bl.a. have rådighed over fly til eftersøgningsformål og bedre udrustning af de nuværende helikoptere, så der reageres mere effektivt i nødsituationer.

Fuld opbakning

En anbefaling, der også får fuld opbakning fra Rederiforeningen.

-Tid er en afgørende faktor, når et skib kommer i nød, men de store afstande og det hårde miljø gør, at det kan tage noget tid, inden hjælpen kommer frem i arktiske egne. De nødstedte skal findes hurtigt, og der skal være mulighed for at nedkaste personel og overlevelsesudstyr i faldskærm, så situationen stabiliseres og de nødstedte sikres. Det er derfor helt rigtig med flere muskler til eftersøgning- og redningsoperationer, siger Anne H. Steffensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078