Flygtninge skal i gang
Flygtninge skal have en meget mere intensiv indsats – både sprogligt og arbejdsmæssigt – som hurtigere kan få dem ind i en dansk dagligdag med arbejde og sociale kontakter.
Det var en af de overordnede konklusioner på et debatmøde hos DEKRA Job i Brøndby, hvor embedsmænd, konsulenter og rådgivere fra 18 sjællandske kommuner mødte op for at få inspiration til, hvordan de bedre kan håndtere integrationen af flygtninge på arbejdsmarkedet. DEKRA Job er en af de private aktører, som bl.a. leverer integrationsforløb og jobformidling til kommunerne.
-Vi er utrolig glade for, at så mange kommuner mødte op og viste interesse for at gå nye veje, siger produkt- og udviklingschef Joe Berge fra DEKRA Job.
Manglende forståelse
Det var ikke DEKRA Job, der stod på podiet under debatmødet. Talerne kom fra bl.a. Dansk Arbejdsgiverforening, De Danske Sprogcentre og Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Fra kommunernes side var der også et indlæg fra Venstre-borgmesteren i Rudersdal Kommune, Jens Ive, som har været aktiv i debatten om kommunernes udfordring ved håndtering af flygtninge.
Samtlige debattører var enige om, at flygtningene burde komme meget hurtigere ud på arbejdsmarkedet. Indlæggene satte også fokus på, hvorfor dette ikke sker. Ifølge Joe Berge handler det blandt andet om manglende forståelse.
-Alle vil egentlig gerne samarbejde, men der er brug for løsninger, som kan få samarbejdet til at glide. Arbejdsgiverne oplever f.eks. deres samarbejde med kommunerne som meget langsom og bureaukratisk. Kommunerne har til gengæld svært ved at finde et stort antal arbejdspladser til flygtninge.
En hurtigere proces
Ved de opfølgende møder, som DEKRA Job nu er i gang med at arrangere med kommunerne, skal der fokuseres på nogle integrationsforløb, der minder om et ’fuldtidsarbejde’ – altså 30-37 timer om ugen med en passende kombination af undervisning og arbejdspraktik.
-Det kan speede hele processen op, og giver straks en hverdag, hvor man skal ud af huset i længere tid, siger Joe Berge. ”Desuden screener vi straks flygtningene på deres modersmål for hurtigere at afdække de kompetencer, de har fra deres hjemland. Det giver os mulighed for at skabe et forløb, som hurtigere kan bringe dem i arbejde, når der er brug for det.