Skibsfarten har brug for flere kvinder
Der er få kvinder i den maritime verden. Det er en udfordring, da rederierne risikerer at blive ramt på konkurrenceevne, hvis de kvindelige talenter vælger skibsfarten fra. Rederiforeningen sætter derfor fokus på kvinder i skibsfarten under Forskningens Døgn den 25. april 2016.
Skibsfart er et traditionelt mandefag, hvor kun 2,5 pct. af de sejlende officerer er kvinder. Kønsbalancen er bedre på rederikontorerne i land, men ofte er mændene i overtal, ikke mindst på ledelsesniveau.
Uopdyrket potentiale
-Der er altså et uopdyrket potentiale, som rederierne går glip af, når kvinderne ikke er en naturlig del af erhvervet. Det kan i værste fald udfordre erhvervet på sigt, mener Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danmarks Rederiforening.
-Det er et problem for rederierne, hvis kvindelige talenter vælger skibsfarten fra. Kompetencer og viden bliver kun et vigtigere konkurrenceparameter. Derfor skal vi have kvinderne med, så alle talenter kommer i spil til gavn for dansk skibsfart.
Behov for flere kvindelige rollemodeller
Ambitionen for branchen er klar, men det kræver handling fra den øverste ledelse i rederierne, hvis kvinder skal vælge skibsfarten og ind i de ledende stillinger, mener Anne H. Steffensen.
-Jeg er ikke i tvivl om, at ganske mange kvinder har appetit på en lederstilling. Desværre er der for få kvindelige rollemodeller i skibsfarten. Vi skal styrke tilgangen af kvinder og tilskynde rederierne til at sikre kvindelige rollemodeller i alle ledelseslag, som kan inspirere de yngre talenter, siger Anne H. Steffensen.
Fokus på problemet
Flere rederier har fokus på problemstillingen og er allerede i gang. Eksempelvis arbejder DFDS systematisk med at øge diversiteten.
-Vi anerkender, at vores branche er en særlig udfordring for kvinder, især til søs, men at øge mangfoldigheden blandt medarbejdere og ledere spiller en stor rolle for os. Derfor ønsker vi også at få flere kvinder i den øverste ledelse, siger Niels Smedegaard, CEO i DFDS, som deltager i Rederiforeningens møde.
Danmarks Rederiforening afholder mødet i forbindelse med Forskningens Døgn. Her vil et internationalt panel drøfte løsninger og alternative måder, der kan tiltrække kvinder til de maritime erhverv.
Panelet består af:
Betina Rennison, ph.d. og centerleder, Center for research in Leadership end Development.
Jenny N. Braat, administrerende direktør, Danske Maritime.
Jan Norgaard Lauridsen, Partner in Charge, Heidrick & Struggles.
Rachel Osikoya, Head of Diversity and Inclusion, Group Human Resources, A.P. Moller - Maersk A/S