23948sdkhjf

Milliardregning for grænsekontrol

Sydsvensk Handelskammer advarer mod opbremsning i Øresundsregionen.

Indførelsen af grænsekontrol og ID-kontrol af pendlere har fået mærkbare økonomiske konsekvenser for samfundsøkonomien i hele Øresundsregionen. Det fremgår af en rapport, som Handelskammaren – der repræsenterer omkring 2800 sydsvenske virksomheder – offentliggjorde fredag.

Rapporten er udarbejdet af Sweco og professor Martin Andersson ved Lunds Universitet og BTH.

Ifølge rapporten er den samfundsmæssige omkostning ved genindførelsen af grænsekontrollen og ID-kontrol af pendlere i Øresundsregionen mindst 1,5 milliarder svenske kroner.

- Forsinkelserne for trafikken og forringelsen af arbejdsmarkedet i Øresundsregionen koster mindst 1,5 milliarder kroner årligt. Det er lige så meget som værdien af den samlede svenske musikeksport, der går tabt, siger Per Tryding, der er vicedirektør i Sydsvenska Handelskammaren.

Kalkylerne i rapporten er statiske og tager udgangspunkt i pendlertrafikken ved udgangen af 2015. Dermed sætter rapporten ikke tal på, hvad grænsekontrollen koster for den fremtidige integration af markedet på begge sider af Øresund.

- Hvis man tager hensyn til det faktum, at Øresundsregionen var på vej ind i en vækstperiode, da grænsekontrollen blev indført, så kommer det samfundsøkonomiske tab til at vokse i form af mistet vækst. Mindre jobpendling til Danmark er bogføringsmæssigt lig med eksporttab for Sverige. 1200 færre pendlere svarer til et årligt tab på en halv milliard svenske kroner, siger Tryding.

Metro til København

Handelskammaren påpeger, at det store årlige tab – såfremt grænsekontrollen og kravet om ID-kontrol af pendlere bliver permanent – gør det til en god forretning at investere i tiltag, der mindsker generne for pendlerne og den øvrige trafik. Beregninger i rapporten viser, at nutidsværdien af den tabte vækst svarer til 50 milliarder svenske kroner.

Dermed er der rigeligt med penge til at betale for eksempelvis en ny metroforbindelse mellem Malmø og København.

- Vi forventer, at grænsekontrollerne afskaffes inden for kort tid. Men fortsætter de, vil der på lang sigt endda være råd til finansiere en helt ny fast forbindelse over Øresund, siger Per Tryding.

Sydsvenska Handelskammaren overdrog rapporten til den svenske regering 8. April, på et møde om hindringer for den frie bevægelighed ved grænserne, med den svenske minister for nordiske anliggender Kristina Persson.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078