23948sdkhjf

Rederier hepper på frihandelsaftale

Transatlantisk frihandelsaftale har stort maritimt potentiale.

Statsmininster Lars Løkke Rasmussen bruger sit besøg i USA til bl.a. at sætte fokus på TTIP-aftalen mellem Europa og USA. En aftale, der kan øge danske rederiers amerikanske omsætning med 750 mio. kr. årligt, viser ny analyse fra Rederiforeningen.

En udvidet frihandelsaftale mellem USA og Europa, den såkaldte TTIP-aftale, forventes af kunne øge den transatlantiske samhandel med 20-30 pct. Den voksende handel over Atlanten vil have en positiv effekt for danske rederier, i det USA er blandt dansk skibsfarts største markeder.

TTIP-aftalen vil således øge danske rederiers amerikanske omsætning med omkring 750 mio. kr. årligt, viser en netop offentliggjort analyse fra Danmarks Rederiforening.

- Som en lille, åben økonomi, så har vi stor glæde af øget samhandel – og fra søfartens side vil den øgede samhandel betyde et betydeligt løft på et i forvejen vigtigt marked for danske rederier, siger underdirektør i Danmarks Rederiforening Jacob K. Clasen.

Statsministeren på banen

Lars Løkke Rasmussen er i disse dage i USA, og statsministeren benytter anledningen til at sætte fokus på forhandlingerne om frihandelsaftalen, som har været i gang siden 2013. Han siger til DR i forbindelse med besøget:

- Det vil styrke det transatlantiske samarbejde, hvis vi får den her aftale på plads. Jo længere vi kan nå mens Obama er præsident, jo bedre. Men grundlæggende handler det også om Europas og USA's placering i verdenssamfundet, fordi det ikke er nogen naturlov, at vi er de førende økonomier. Hvis Europa og USA slår pjalterne sammen, hvis man kan bruge det udtryk, så står vi bare stærkere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Rederiforeningen bakker op om statsministerens udmelding, da skibsfarten er afhængig af fri og lige markedsadgang. Samtidig har kandidaterne i den aktuelle amerikanske præsidentvalgkamp over en bred kam indikeret, at en transatlantisk frihandelsaftale ikke ligger lige for.

- Vi er rigtig glade for, at statsministeren bruger sit besøg til at sætte fokus på TTIP-aftalen, for der er virkelig noget at hente for Danmark. Samtidig vil en aftale fremtidssikre den frie og lige adgang, vi i dag har til det amerikanske marked. Retorikken i den aktuelle præsidentvalgkamp viser, at det ikke er noget, man kan tage for givet, og derfor er det rigtigt set, at statsministeren skubber på processen, siger Jacob K. Clasen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062