23948sdkhjf

Væk i mere end syv uger ad gangen

Rapport om øst-chaufførers arbejdsliv i Danmark.

En netop offentliggjort rapport tegner et bilede af, at livet på de danske landeveje for en østeuropæisk lastbilchauffør kan være et relativt hårdt et af slagsen.

Rapporten ”Sideveje i dansk transport” er udgivet af Cowi i samarbejde med 3F og DTL – Danske Vognmænd med støtte fra Arbejdstilsynet. Den afdækker arbejdsliv, løn og levevilkår for bulgarske, rumænske og makedonske chauffører i Danmark og Vesteuropa.

Udarbejdelsen er blevet til som et resultat af et feltarbejde, hvor 225 østeuropæiske chauffører er blevet opsøgt og interviewet, mens de holdt hvilepause i Danmark i uge 42.

Nogle af de vigtigste nedslagspunkter i rapporten er, at chaufførerne i gennemsnit 11.000 kr. om måneden, at de ”hyppigt presses” til at bryde love og regler, at de ”reelt arbejder som udstationerede i Vesteuropa på egne hjemlandes vilkår”, og at de aldrig kører gods i egne lande.

Når chaufførerne er blevet spurgt, hvor længe de i spørgeøjeblikket har været væk fra hjemlandet, svarer 88 procent af dem, at de har været væk i mere end to uger. 47 procent angiver, at de har været væk i mere end syv uger, mens 14 procent angiver, at de har været væk i mere end 11 uger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.048