23948sdkhjf

Skifte kræver nye initiativer

Short Sea Shipping på EU-dagsordenen.

Holland har formandskabet i EU dette halvår – og dermed mulighed for at sætte dagsorden. Det benyttede man sig af mandag til at sætte fokus, hvor relevante aktører var samlet i Amsterdam for at diskutere udfordringerne for Short Sea Shipping i Europa.

Det hollandske EU-formandskab havde sat et både velbesøgt og godt tilrettelagt program sammen, der bl.a. bød på keynote speech af CEO Niels Smedegaard fra DFDS i sin egenskab af formand for den europæiske rederiforening (ECSA). Smedegaard fik dermed lejlighed til at forklare, hvorledes EU-reguleringen på en række områder svækker konkurrenceevnen for Short Sea Shipping.

I løbet af dagen var der udbredt enighed om, at der er behov for at nye initiativer, hvis EU’s ønske om et modalskift fra landevej til søvej skal blive en realitet. Omvendt var der dog også enighed om, at det langt fra er første gang temaet bringes på banen, og at der tilsyneladende ikke er nogle nemme løsninger.

-Det handler om at gøre det attraktivt for afskiberen at vælge søtransport, og det skal alle aktører i transportkæden være med til. Samtidig er der behov for en holistisk tilgang, hvor alle myndigheder, der har berøring med Short Sea Shipping, er enige i målsætningen om at fjerne administrative byrder for derigennem at gøre Short Sea Shipping attraktivt, siger Peter Olsen, transportpolitisk chef i Danmarks Rederiforening.

Søfartsstyrelsens direktør Andreas Nordseth deltog i konferencens afsluttende paneldebat. Her gjorde han gældende, at tiden nu er moden til handling. I hans øjne vil det være muligt at få skabt de nødvendige resultater, men at det er vigtigt at få alle parter involveret.

-Det er meget glædeligt med den store opbakning til det hollandske initiativ. Gårsdagens møde understregede det store fælles ønske om, at Short Sea Shipping skal spille en mere central rolle i EU’s transportsystem. Så vi må arbejde for, at der kan sikres opbakning hele vejen rundt i transportkæden og blandt alle involverede myndigheder. Det vil vi gøre vores til både herhjemme og i EU–sammenhæng, udtaler Peter Olsen efter mødet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062