Tysk industri kræver åbne grænser
Flygtningekrisen bliver ikke kun diskuteret blandt politikere i Tyskland, men også hos erhvervsfolk. Virksomhederne har brug for mere arbejdskraft og ser derfor chancer i flygtningestrømmen. Desværre bliver det ikke nemt. De fleste flygtninge har ikke de rigtige kvalifikationer og skal lære tysk. Men de tyske handelskamre er allerede i gang med et program, som skal hjælpe flygtningene og virksomhederne gennem rådgivning, praktikpladser og kvalificering.
Det andet, som optager virksomheder i denne sammenhæng er Schengensamarbejdet. Tysklands industrivirksomheder har organiseret værdikæder, som vil lide skade, hvis Schengen suspenderes. Tysk erhvervsliv vil være ’open for business’ og kræver derfor åbne grænser.
De kræver også en velfungerende og effektiv grænseoverskridende infrastruktur. Når det gælder dansk-tysk infrastruktur, så er der nogle vigtige projekter i Nordtyskland. Langs Jyllandskorridoren skal Rader Hochbrücke prioriteres højt og udvides til seks spor. I Danmark venter vi også på en vigtig beslutning: Hvordan fortsætter man med Femern Bælt, når tidsplanen ikke holder, og konsortiernes tilbud udløber til maj? For at minimere forsinkelser og bevare momentum for projektet er det nødvendigt, at udbudsprocessen afsluttes nu. At få tilbuddene forlænget eller starte en ny udbudsrunde er for dyrt og skader projektet. Vi tager stilling til de vigtige infrastrukturprojekter i vores holdningspapir til dansk-tysk infrastruktur.
Regeringen lancerede i sidste uge sin nye strategi for Tyskland (læs den her). For det første er det godt, at der er en strategi. Det er også godt, at man ikke kun satser på Sydtyskland. Markedet er nemlig hårdere end i Norden. Og det afhænger af hver enkelt virksomhed, hvilket område der bør satses på.
I øvrigt var dansk eksport til Tyskland i 2015 ikke den store succeshistorie. Efter to gode år med vindmølle-dreven vækst blev det til et sort nul. I den store Energiewendeplan er udbygningen af vindkraft sket hurtigere end planlagt. Det har virket som doping på dansk eksport i 13/14, og det gentager sig ikke.
Der er dog en god nyhed for mange danske Tysklandseksportører: Købekraften stiger betydeligt og dermed tysk import. Danske producenter af forbrugsvarer vil profitere af det.
Men det bliver desværre ikke til et stort eksportvæksteventyr i 2016.
Jeg ønsker dig en god vinterferie.
Mange hilsner
Reiner Perau, forretningsfører i Dansk-Tysk Handelskammer.