ITD: Højt niveau skal sikre kvaliteten
Uddannelse til transport- og logistikerhvervet og de foreløbige erfaringer med erhvervsuddannelsesreformen var på dagsordenen, da undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) besøgte ITD og branchen i Padborg.
Omdrejningspunktet for mødet var de foreløbige erfaringer med erhvervsuddannelsesreformen - herunder særligt speditørelevuddannelsen. Uddannelsen ændres nemlig afgørende fra 2019 i forhold til de elever, der kan optages.
Ønskes: Fortsat høj kvalitet
I dag har de fleste elever, der optages som speditørelever, en HHX-baggrund, hvilket speditions- og transportbranchen hidtil har haft stor glæde af. Ifølge erhvervsskolereformen er det dog ikke muligt fra 2019 at optage elever med den baggrund længere. Det er fremadrettet i stedet elever med EUX-baggrund, der kan optages. Fra branchens side udtryktes der over for undervisningsminister Ellen Trane Nørby ønske om at sikre en fortsat høj kvalitet hos de elever, som branchen efterspørger.
-For at vi også fremover kan fastholde en professionel transport og logistikbranche, er det afgørende, at vi kan tiltrække de rette folk med de rigtige kvalifikationer. Derfor ligger det os meget på sinde, at vi fastholder de gode erfaringer, som vi og branchen generelt har haft i forhold til det nuværende HHX-set up. Vi glæder os samtidig over den forståelse, vi har mødt fra ministeren på dette punkt, siger Jacob Chr. Nielsen, adm. direktør i ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.
AMU
Samtalen med ministeren drejede også ind på transportbranchens syn på AMU-systemet. I løbet af 2016 gennemføres en ny udbudsrunde på AMU-området, og ITD lagde over for ministeren vægt på, at AMU fortsat bør være garant for et højt kvalitetsniveau i de mange udbud af kurser, der tilbydes, og at der på visse områder kan være behov for justeringer.
-Vi er i en branche, der konstant er i skarp konkurrence med hele Europa. Det betyder, at vi er nødt til at sikre, at uddannelsesniveauet blandt de ansatte i transport- og logistiksektoren er helt i top, uanset om den ansatte sidder bag en skærm, i førersædet eller står for logistikken i lagerhallerne, siger Jacob Chr. Nielsen, der samtidig glæder sig over et højt niveau blandt de mange tusinde ansatte i den danske transport- og logistiksektor.
Diskussion fortsætter
Udgangen på mødet mellem ministeren og branchen var, at man blev enige om i det kommende halvår at diskutere uddannelsespolitiske emner af betydning for den danske transport- og logistikbranche.
Ud over ministeren og ITD’s deltagelse deltog også repræsentanter fra logistikvirksomheden DSV samt uddannelsesinstitutionen IBC i Kolding med stor afdeling i Aabenraa.