23948sdkhjf

Sejlende energisektor fik ministerbesøg.

DIS-beskatning var et vigtigt emne.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt var mandag på besøg i Esbjerg. Her stiftede han også bekendtskab med Esvagt, som repræsentant for den ”blå energisektor” – nemlig nogen af de mange skibe, som er en integreret del af værdiskabelsen indenfor offshore.

Søren Nørgaard Thomsen, adm. direktør i Esvagt glæder sig over besøget, og så det som en god optakt til regeringens kommende, maritime vækstplan.

Varmt var der ikke ombord på dækket af Esvagt Beta. Men ikke desto mindre var det med stor interesse, at Lars Chr. Lilleholt lyttede med under rundvisningen på skibet, som servicerer den danske offshore-sektor. Sammen med et par lokale MF’ere og Esbjergs borgmester Johnny Søttrup havde han prioriteret at besøge den sejlende del af den danske energisektor.

-Det har i dag været en fornøjelse at se med egne øjne, at den danske energipolitik kaster jobs af sig både indenfor havvind, olie og gas – også selv om især den lave oliepris giver store udfordringer. Jeg er i fuld gang med at lægge sidste hånd på en ny Nordsøstrategi sammen med branchen, hvilket gerne skal styrke vores offshore. Og så lytter jeg selvfølgelig til søfartens udfordringer med rammevilkårene og ved da også, at mine kollegaer i regeringen er på bolden, konstaterede Lars Chr. Lilleholt efter besøget.

DIS-beskatning var et tema

Søren Nørgaard Thomsen, adm. direktør i Esvagt – og formand i Rederiforeningen af 2010 – var glad for, at energi-, forsynings- og klimaministeren havde prioriteret Esvagt. For ud over at være en del af søfartens værdiskabelse, gav det også chancen til at flage nogle af de udfordringer, som branchen kæmper med. Det gjaldt eksempelvis den manglende mulighed for DIS-beskatning for en række offshore-skibe.

-Desværre har vi på afgørende områder indenfor offshore ikke konkurrencedygtige vilkår lig de lande, som vi konkurrerer med. Tag opsætning af havvindmøller – her har både norske, britiske, tyske og hollandske skibe markant bedre skattevilkår, og det får altså betydning. Derfor håber jeg, at ministeren vil tage fat i kollegaerne i Skatteministeriet og i Erhvervs- og Vækstministeriet og huske dem på, at Danmark kan noget særligt på offshore, hvis vi får en lige bane at konkurrere på, sagde Søren Nørgaard Thomsen.

Der var også lejlighed til at vende andre emner under dagens besøg. Det glædede Jakob Ullegård, direktør i Danmarks Rederiforening, der også benyttede dagen til at besøge andre Esbjerg-rederier. Det gjaldt oplagt behovet for en global indsats i forhold til skibsfartens CO2-aftryk, hvilket bør ske via en global ramme i IMO. Men også rammerne for udbygningen af havvind på Nordsøen var i centrum.

Skab fælles rammer

-Et af de områder, hvor ministeren og hans kollegaer kan gøre en forskel, er ved at skabe fælles rammer for den udbygning af havvind, som sker rundt om og på Nordsøen. For fjernes de nationale forskelle Nordsø-landene imellem, så bliver markedet større. Det kan på sigt bidrage til at øge konkurrencen på havvind. Det håber jeg derfor, at Lars Chr. Lilleholt tager med sig i tasken fra Esbjerg og ud i Europa, sagde Jakob Ullegård efter mandagens besøg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109