23948sdkhjf

Sikkerheden øges i 13 byer

Cykelbokse: Nyt værn mod højresvingsulykker.

Vejdirektoratet har udpeget 13 kommuner over hele landet, som fremover vil blive udstyret med cykelbokse, der skal skabe større sikkerhed og tryghed for cyklister og andre trafikanter.

En pulje på 3 millioner kroner er sat af til at få placeret de 57 cykelbokse i trafikken.

Bedre overblik

I dag kunne Frederiksberg Kommune åbne endnu en cykelboks. En cykelboks er en malet firkant foran stoplinjen for de højresvingende biler. Når der er rødt lys, trækker cyklisterne ind foran biler og lastbiler, og på den måde bliver de mere synlige. Ved grønt lyst kører de tohjulede, og krydset er nu ryddet. Det giver et bedre overblik, så bilister frit kan svinge til højre.

Hos ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport, hilser man initiativet velkomment.

- Vi er rigtig glade for cykelboksprojektet. For os er det vigtigt, at vi hele tiden har et kontinuerligt fokus på sikkerhed omkring lastbilerne og deres færden i trafikken, siger Malene Vitus, som er kampagneansvarlig hos ITD, og fortsætter:

- Lastbiler fylder meget i trafikken, og derfor har vi som branche også et stort ansvar. Vi gør meget for at skabe sikkerhed og tryghed i trafikken. Vi har selv oplysningskampagner om trafikkultur og -sikkerhed målrettet de mindste. Derudover rådgiver vi vores medlemmer om, hvor vigtigt det er, at de er opmærksomme i trafikken, at deres forruder er rene og ryddede, og at spejlene er indstillet korrekt.

Velkommen

I DI Transport hilser man også initiativet velkommen.

-Bekæmpelse af højresvingsulykker er i alles interesse og de nye cykelbokse kan være med til at skabe større synlighed og sikkerhed til gavn for både cyklister og chauffører, siger chefkonsulent i DI Transport Rune Noack.

Rådet for Sikker Trafik er også meget positive overfor cykelboksene.

- Det er positivt at se, at en bred indsats fra mange sider har været med til at begrænse antallet af højresvingsulykker. Det allervigtigste for at forebygge ulykkerne er, at både lastbilchauffører og cyklister er meget opmærksomme i kryds og holder øje med hinanden. Cykelboksene kan blandt andet være med til at sikre, at cyklisterne kommer af sted før lastbilen, når det bliver grønt, og det gør dem samtidig lettere at se for chaufføren, siger Mogens Kjærgaard Møller, direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Det er Vejdirektoratet, der står bag projektet, som blandet andet bliver bakket op af Cyklistforbundet, Rådet for Sikker Trafik og ITD.

Udviklingen følges

-Puljemidlerne til cykelbokse er en del af indsatsen mod højresvingsulykker, og Vejdirektoratet vil sammen med kommunerne følge udviklingen i takt med, at de nye cykelbokse bliver anlagt, siger Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

-Forsøget med etablering af cykelboksene er allerede begyndt på Frederiksberg, og jeg glæder mig, til det spreder sig til resten af landet, fortsætter hun.

Der er stadig mulighed for, at kommunerne kan deltage i forsøget med cykelbokse. Vejdirektoratet har åbnet for anden runde af puljeansøgninger, så der kan søges om midler til etablering af cykelbokse frem til den 31. januar 2016.

De er med

Følgende kommuner får cykelbokse: Frederiksberg, Hjørring, Horsens, Kolding, København, Odense, Randers, Skanderborg, Svendborg, Tårnby, Vejle, Aalborg og Aarhus.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062