23948sdkhjf

Ny bioethanol-motor

Scania reducerer CO2-udslip med 90 procent.

Scania lancerer en 9-liters rækkemotor med 5 cylindre og 280 hk, som kan køre på ED95 (bioethanol med additiver).

Afhængigt af råmaterialet og produktionsprocessen giver ED95 CO2-reduktioner på op til 90 procent i forhold til en almindelig dieselmotor. Brændstoffet har også en positiv effekt på udledningen af NOx-partikler.


Den nye motor arbejder efter dieselmotorprincippet, der fungerer med kompressionstænding. Den leverer et drejningsmoment på 1.250 Nm, hvilket giver gode køreegenskaber, effektiv efterbehandling og høj effektivitet (på et tilsvarende niveau som dieselmotorer).
Med den nye P 280 præsenterer Scania nu sin fjerde generation af lastbiler, der anvender bioethanol som brændstof, og den første, der opfylder Euro 6-kravene. Ved nu også at have en ED95-model i sit modelsortiment styrker Scania sin position som den lastbilproducent, der har det bredeste og mest omfattende udbud på markedet af alternative brændstofmotorer.


Mest tilgængelige alternativ

Magnus Höglund, ansvarlig for alternative brændstoffer og drivliner hos Scania Trucks:

- Vores mål er at tilbyde bæredygtige alternativer til alle kunder, uanset hvor de befinder sig, og uanset hvordan de kører. Vores løsninger tager hensyn til deres samlede økonomi. Bioethanol er den alternative brændstoftype, som er den mest tilgængelige, og som samtidig giver en enorm CO2-reduktion. Derudover er den nem at anvende her og nu.


Det er Scanias velkendte 9-liters dieselmotor, der danner grundlag for det nye miljøvenlige motoralternativ. Takket være det faktum, at ED95-motoren arbejder efter dieselmotorprincippet, der fungerer med kompressionstænding, er det relativt få justeringer af motoren, der har været påkrævet.


Første biomotor i 1989

Scania introducerede tilbage i 1989 sin første bioethanolmotor og opfyldte dermed Euro 3-kravene. Ethanol i alle mulige forskellige afskygninger er uden tvivl den mest tilgængelige vedvarende brændstoftype – både set ud fra et kvantitativt og et geografisk perspektiv. Det er relativt nemt og billigt at producere og håndtere, det nedbrydes ikke, og det giver markante CO2-reduktioner.


Fakta ED95
Scanias bioethanolmotorer kører på ED95, som er ethanol, der indeholder 5 % additiver og smøremidler. Disse additiver gør det muligt for motoren at arbejde efter dieselmotorprincippet.
ED95-brændstof kan opbevares og tankes på samme måde som dieselolie og har gode egenskaber ved lave temperaturer. Og Scanias ED95-motorer har en ydelse, der svarer til dieselmotorers. For at få brændstoffet i Danmark, skal vognmanden have sin egen tank.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063