23948sdkhjf

En smartphone på hjul

Sådan fungerer fremtidens intelligente lastvogne.

Personlige, forudseende og altid klar til arbejdet. Fremtidens intelligente lastvogn minder mere om en smartphone på hjul end om en traditionel lastvogn.

-I løbet af få år vil dette revolutionere produktiviteten i transportbranchen, siger Hayder Wokil, direktør for kvalitet og driftstid hos Volvo Trucks.

I dag er der omkring 175.000 Volvo-lastvogne med online opkobling ude på de europæiske veje. Nogle af dem kan allerede nu sende oplysninger om, hvornår de har brug for vedligeholdelse, og noget af det nødvendige servicearbejde kan endda klares, uden at lastvognen behøver at komme ind på værkstedet. Men det er kun begyndelsen.

-Inden for få år vil lastvognen f.eks. kunne overvåge sin egen tilstand i realtid. Det sikrer en hurtigere og lettere service, hvilket igen sikrer en højere produktivitet for alle parter – chaufføren, værkstedet og transportvirksomheden, siger Hayder Wokil, direktør for kvalitet og driftstid hos Volvo Trucks.

I fremtiden vil administrationen på værkstederne også blive nemmere, da lastvognen selv booker tid på værkstedet til service, når og hvis det er nødvendigt, og sørger for at reservere de rette mekanikere til det relevante arbejde og bestille de nødvendige dele på forhånd, så de ligger klar på værkstedet. Reparationerne kan udføres, hvor som helst lastvognen befinder sig, og udføres på et tidspunkt, hvor det passer ind i lastvognens tidsplan.

Servicearbejdet synkroniseres med lastvognens tidsplan, og det nærmeste værksted bookes til et tidspunkt, hvor lastvognen alligevel ikke vil være i drift, f.eks. om natten, eller mens chaufføren holder en lovpligtig pause. Ved hjælp af online tilkobling vil lastvognen også være i stand til at udføre simple, egne reparationer, fortæller Hayder Wokil.

Fremtidens lastvogn giver også større fleksibilitet. I takt med at udviklingen af online tilkobling for lastvogne fortsætter, vil lastvognene kunne specificeres, så de passer helt til den enkelte opgave, hvilket igen sikrer en mere effektiv drift.

-Den næste generation af lastvogne vil blive stadig mere personlig og vil f.eks. kunne skræddersys, så lastvognene fuldstændig matcher vognmandens behov og kørestil. Fremtidens lastvogn vil også kunne opdatere sin egen konfiguration, så den passer til de specifikke transportopgaver, forklarer Hayder Wokil.

En vigtig forudsætning for at kunne udnytte fordelene ved online opkobling er indsamlingen af store mængder data.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127