23948sdkhjf

Masser af vækstpotentiale i offshore vind

Rederiforeningen satte fokus på offshore vindenergi på møde i Cuxhaven.

Det kræver et tættere samarbejde og en tilpasning af regler og rammebetingelser, hvis man skal udnytte det enorme vækstpotentiale, der er i offshore-sektoren omkring Nordsøen, viser en intens debat om offshore vind.

Debatten var intens i Cuxhaven i Nordtyskland, hvor danske og tyske repræsentanter for havne og rederier i denne uge var samlet for at diskutere mulighederne i offshore vind-markedet i Nordeuropa.

EU’s joint research center vurderer, at markedet vil vokse fra ca. 9 GW i dag til 112 GW i 2030 – altså mere end en tidobling på kun 15 år:

- I årene frem til 2030 vil Nordeuropa være det sted i verden, hvor væksten og udviklingen inden for offshore vind vil være størst. Danske virksomheder er blandt de verdensledende på den maritime front og har gode muligheder for at tage sin store del af den vækst. For at høste det fulde potentiale for danske rederier, skal markedsreguleringen i højere grad blive ensartet omkring Nordsøen. Derfor drøftede deltagerne også behovet for at skabe en fælles strategi for udvikling af havvind i Nordsøen. Dansk vækst forudsætter dog også, at de danske rammebetingelser kommer til at matche vores nabolandes, advarede underdirektør Jacob K. Clasen fra Danmarks Rederiforening

Esbjerg forbillede

Tyske Cuxhaven vil ligesom Esbjerg havn spille en nøglerolle i udviklingen af offshore-området for havvind i Nordsøen. En lang række danske rederier er allerede repræsenteret i Cuxhaven, men der er brug for en betydelig tilpasning af regler og systemer, hvis samarbejdet skal fungere optimalt, mener Jacob K. Clasen:

- Debatten med både de danske og tyske repræsentanter viste, at der stadig er behov for at afbureaukratisere og fokusere indsatsen på tværs af Nordsøen, så der ikke gælder forskellige krav og procedurer på de forskellige nationale havområder. Ikke bare mellem Danmark og Tyskland, men også med de øvrige lande omkring Nordsøen, hvor 92 procent af efterspørgslen for offshore vind vil komme fra, frem imod 2020. Også i det lys vil en fælles Nordsø-strategi om havvind være nyttig, påpeger Jacob K. Clasen.

Forspring truet

Takket være et mangeårigt forspring er særligt danske og tyske rederier, energiselskaber og vindmølle-producenter verdensledende i udviklingen af offshore havvind. Men EU's analysecenter peger på, at på den anden side af 2020 vil særligt Kina sætte turbo på udviklingen af deres havvind-sektor.

- Danske og tyske virksomheder har stadig et forspring, fordi vi over en længere periode har haft fokus på teknologiudvikling og udvikling af specialskibe – og vi har verdens mest erfarne eksperter inden for havvind på en lang række områder, fx på installationsområdet. Men vi kan ikke noget i Nordeuropa, der ikke kan læres af andre – og så skal vi også være forrest i 2030, så kræver det at vi arbejder sammen og sørger for, at vores regler og rammebetingelser er konkurrencedygtige, siger Jacob K. Clasen.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093