23948sdkhjf

Vagar fortsætter stærk vækst

Tocifrede vækstrater i årets første syv måneder.

2015 har indtil videre været året, hvor Færøernes eneste lufthavn i Vagar har haft allermest travlt.

I juli måned rejste 40.798 passagerer til og fra Vagar Lufthavn, og det er mere end 4.000 passagerer flere end samme måned i 2014. Hidtil i 2015 har mere end 160.000 passagerer rejst igennem lufthavnen, og det svarer til en vækst i forhold til samme periode sidste år på hele 10,3 procent.

Der er vækst på alle ruter, der betjenes halv- og helårligt til og fra Færøerne, lyder det fra lufthavnen i en pressemeddelelse. Fremgangen i trafikken til og fra Kastrup og Billund er på otte procent, mens ruterne til Bergen og Reykjavik har budt på vækst henholdsvis 25 og 10 procent.

Regulariteten er, som sædvanlig fristes man til at sige, rekordhøj. Lufthavnens evne til at sende planlagte fly af sted og til tiden, er på mere end 99 procent, hvilket er formidabelt. Især taget det uforudsigelige vejrlig, der kendetegner de nordatlantiske øer, i betragtning.

Stort lys i mørket

Bag de meget flotte passagertal gemmer sig forbedrede parkeringsmuligheder, ny terminal med stort taxfree-område, forlængelse af landingsbanen og nyt navigationsudstyr. Alle sammen faktorer, der alt andet lige gør det sjovere at være passager i Vagar Lufthavn.

Men også en enkelt omstændighed, som intet menneske er herre over, har bidraget til den flotte vækst. Nemlig den solformørkelse, der om formiddagen den 20. marts indhyllede Færøerne i dens første totale solformørkelse i over 60 år. Turister fra hele verden valfartede til den nordatlantiske østat, der efterfølgende kunne konstatere, at 7.160 passagerer, svarende til 47 procent, flere passagerer benyttede sig af lufthavnen sammenlignet med marts 2014.

Rabatter til Atlantic

Dertil kommer, at lufthavnen har gjort et stort nummer ud af at give det færøske flyselskab Atlantic Airways, som er det eneste selskab med faste flyvninger til og fra lufthavnen, gode muligheder for at drive forretning. Det fortæller Jákup Sverri Kass, der er direktør i Vagar Lufthavn:

- Som en direkte konsekvens af et bedre indtjeningsgrundlag og med ønsket om at fremme mere vækst har Vagar Lufthavn sat passagerafgiften ned og givet Atlantic Airways store rabatter på dele af deres rutenetværk. Nedsættelser og rabatter kan påvirke resultatet for Vagar Lufthavn på den korte bane, men det skal ses som en langtidsinvestering for at sikre lufthavnen en større passagervækst i fremtiden, lyder det fra direktøren.

Vagar Lufthavn forventer, at 270.000 passagerer i år benytter sig af lufthavnen. Det vil i så fald svare til en vækst i forhold til 2011 på 25 procent.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063