23948sdkhjf

Redere glade for ny aftale

EU-frihandelsaftale med Vietnam vigtig for Danmark.

Redere glade for ny aftale

EU-frihandelsaftale med Vietnam vigtig for Danmark.

Efter to et halvt års intense forhandlinger er EU og Vietnam netop blevet enige om principperne for en frihandelsaftale (FTA).

Frihandelsaftalen med Vietnam forventes over en årrække at fjerne en stor del af tolden på varer, der handles mellem de to økonomier.

-Det er en rigtig god nyhed for danske rederier, der i forvejen skaber dansk eksport for mere end to mia. kr. med deres aktiviteter i Vietnam. Den nye frihandelsaftale vil øge mængden af varer, som bliver handlet mellem Vietnam og Europa. Det er godt, for vi har danske skibe klar, som gerne vil transportere dem fra den ene ende af kloden til den anden, siger direktør, Jakob Ullegård, Danmarks Rederiforening.

Vietnams økonomi har siden 2010 vokset med minimum fem procent pr. år, og IMF forudser, at væksten frem mod 2020 vil læne sig op af seks procent årligt. I det tempo vil økonomiens størrelse fordobles på under 12 år.

Det ses også på søfarten. Containeromsætningen i Ho Chi-Minh City (Saigon) har haft en årlig gennemsnitlig stigning på 23,3 procent fra 2008 til 2013. Globalt set har den gennemsnitlige årlige vækst været på 7,3 procent i samme periode og der er altså god gang i handlen med Vietnam.

Denne aftale er den første EU indgår med et udviklingsland, og det er håbet, at den kan bane vejen for andre EU-aftaler med udviklingslande.

De nærmere detaljer i aftalen er ikke kendt endnu og dermed vides det ikke, hvordan den konkrete udmøntning er på det maritime område. Her har Danmarks Rederiforening arbejdet for bedre markedsadgang på de indenlandske vietnamesiske strækninger.

På trods af konstruktive forhandlinger mellem parterne på områder som feedering og containertrafik er det dog svært at forestille sig en fuldstændig fjernelse af cabotagerestriktioner. Men dette er uden tvivl et godt første skridt.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062