Nu 10 gastankstationer
Ligesom i mange andre EU-lande vinder tankstationer til gasbiler også frem herhjemme. Og den 3. juli passeres en vigtig milepæl, idet antallet af gastankstationer med offentlig adgang når op på 10. Danmark er dog fortsat bagud i forhold til nabolandene.
Den nye tankstation ligger i Aalborg. Der ligger i forvejen en gastankstation i Aalborg, men denne kan udelukkende bruges af de nye gasbusser, som Nordjyllands Trafikselskab (NT) har taget i brug. Den nye tankstation, der ligger på Troensevej 18 sydøst for Aalborg by, kan til gengæld benyttes af alle gasbiler døgnet rundt alle årets dage.
Her ligger stationerne
Med den nye station i Aalborg kommer Danmark nu op på i alt 10 gastankstationer med offentlig adgang. De øvrige ni stationer er placeret i henholdsvis København, Odense, Holstebro, Skive, Fredericia, Gladsaxe, Frederikssund, Tarm og Frederikshavn.
Samtidig er en række nye gastankstationer på vej, bl.a. i Glostrup, Høje Taastrup, Sønderborg, Aabenraa og Tønder. Det viser en ny kortlægning, som HMN Naturgas har foretaget. Se kortet over eksisterende og planlagte tankstationer til denne artikel.
HMN Gashandel A/S står for den nye tankstation i Aalborg. Selskabet driver i forvejen seks andre tankstationer. HMN Gashandel A/S er et datterselskab i HMN Naturgas-koncernen, Danmarks største gasselskab og ejes i fællesskab af 57 kommuner.
- Energiselskaberne kan jo i princippet etablere gastankstationer næsten overalt i Danmark, da vi har et yderst veludbygget naturgasnet. Vi skal have skabt et netværk af stationer på strategisk vigtige steder i landet, og med nu 10 tankstationer er vi så småt på vej, siger administrerende direktør Susanne Juhl, HMN Naturgas I/S, moderselskabet i den kommunalt ejede HMN Naturgas-koncern.
CO2-neutral biogas
På stationerne kan personbiler, busser, lastbiler og varevogne købe naturgas og biogas eller en blanding af begge dele.
- De store klima- og miljøfordele kommer i det øjeblik, at bilerne helt eller delvist kører på biogas. For biogassen, der bl.a. laves af gylle, fødevareaffald og spildevand, er nemlig 100 procent CO2-neutral, siger Susanne Juhl og påpeger, at der nu kommer mere og mere CO2-neutral biogas ud i naturgasnettet.
Kørslen på CO2-neutral biogas sker via en certifikatordning, som det statsejede selskab Energinet.dk administrerer. Tankstationerne bruges p.t. primært af lastbiler og busser.
Susanne Juhl:
- Der tales meget om el til personbiler. Men når det gælder tunge køretøjer som lastbiler og busser og biler med et stort kørselsbehov, vil CO2-neutral biogas ofte være en mere oplagt løsning. Busser og lastbiler har et meget større brændstofforbrug sammenlignet med personbiler, og de store køretøjer kan køre markant flere kilometer ved at bruge gas i stedet for el. Det grundlæggende problem er, at det er svært og dyrt at lagre el i store mængder. Vi kender det jo fra dagligdagen, hvor smartphonens batteri ustandseligt skal genoplades.
EU: Danmark er bagud
En del af tankstationerne er opført med økonomisk støtte fra staten. I kølvandet på Energi-forliget fra 2012 har Folketinget afsat 20 mio. kr. til udbygning af infrastrukturen til gas til transportformål. Partierne bag forliget (alle Folketingets partier på nær Liberal Alliance) ønsker nemlig grønne alternativer til de dieseldrevne busser og lastbiler. Den olie- og dieselbaserede transportsektor tegner sig for næsten en fjerdedel af CO2-udledningen herhjemme.
- Vi håber, at de ting, vi nu sætter i værk, kan bidrage til at fjerne noget af den usikkerhed om gaskøretøjer, som fortsat hersker herhjemme. I mange EU-lande har man for længst taget gasbilerne til sig, og nu sker der også noget herhjemme, tilføjer Susanne Juhl.
I EU's direktiv om vedvarende energi pålægges medlemsstaterne et bindende mål om 10 procent vedvarende energi i transportsektoren i 2020. Dette kan f.eks. være i form af biogas, som er CO2-neutral. Se mere på Klima-, Energi- og Bygningsministeriets hjemmeside.
Danmark er fortsat bagud i forhold til en række andre EU-lande, herunder Sverige og Tyskland. I mange EU-lande vinder gastankstationer frem i disse år. Alene fra 2013 til 2014 steg antallet fra 2.967 til 3.280 svarende til en stigning på ca. 10 procent. Det viser den nyeste opgørelse, som Dansk Gasteknisk Center (DGC) har lavet for HMN Naturgas-koncernen.
Italien topper listen med 1.040 stationer skarpt forfulgt af Tyskland med 920. Frankrig indtager tredjepladsen med 310 gastankstationer, fremgår det af opgørelsen.
Fakta:
En række bilproducenter har nu introduceret køretøjer på gas i Danmark. Det gælder bl.a. Mercedes Benz, Fiat, VW, Seat og Subaru.
Antal køretøjer på naturgas og/eller biogas i EU-landene: 1.149.147.
Samlet antal tankstationer i EU-landene, hvor der kan tankes naturgas og/eller biogas: 3.280