Bådflygtninge: Handelsflåden under pres
Torm Arawa samlede søndag 222 bådflygtninge op i Middelhavet ud for Libyens kyst søndag. Det er blot den seneste eksempel på, at danske handelsskibe må træde til, fordi europæiske myndigheder svigter.
Danmarks Rederiforening beskriver situationen stærkt problematisk for danske rederier, der har samlet bådflygtninge op i foreløbig 10 tilfælde i 2015.
I en såkaldt flashanalyse fra Rederiforeningen hedder det, at danske rederier oplever stadig stigende problemer med bådflygtninge i Middelhavet. Allerede halvvejs inde i 2015 har danske rederier foretaget 10 redningsaktioner, hvilket kun er én færre end det samlede antal af redningsoperationer for 2014.
Politisk handling
Danmarks Rederiforening opfordrer til politisk handling og fastslår, at fragtskibe hverken er egnede eller bør bruges til at løfte myndighedernes ansvar.
Midt i 2015 har danske fragtskibe allerede i 10 tilfælde reddet bådflygtninge op (i alt 1.968 personer) – heraf seks gange på blot én uge i april.
I alt er mere end 55.000 flygtninge reddet i Middelhavet i første halvdel af 2015. Her tegner handelsskibe sig for over 15.000 flygtninge fordelt på mere end 120 redningsaktioner. De resterende er reddet af italienske og internationale redningsfartøjer under Frontex.
Der forventes op mod 500.000 bådflygtninge i 2015, mod ca. 350.000 i 2014.
Danske fragtskibe var involveret i 11 redningsaktioner i 2014 og samlede her 3.051 bådflygtninge op.
Det er blot ét tilfælde mere end i første halvdel af 2015, hvor danske skibe foreløbig har reddet 1.968 flygtninge.
Fragtskibe dårlig løsning
De danske skibe i Middelhavet hjælper hver gang, de selv opdager eller bliver tilkaldt for at redde bådflygtninge – helt i tråd med de internationale konventioner SOLAS OG UNCLOS. Men at redde bådflygtninge op på fragt- og tankskibe er ikke optimalt, skriver Rederiforeningen.
Skibene og deres besætninger har ikke udstyr (mad, tæpper, medicin etc.) eller ekspertise i at håndtere så mange mennesker, der ofte er syge eller traumatiserede.
Derfor må handelsskibene heller ikke blive løsningen på et problem, der udvikler sig eksplosivt.
»Det handler ikke om økonomi – men om at hjælpe mennesker i nød, bedst muligt. Der skal sættes massivt ind for at skabe en langsigtet løsning Når man diskuterer øget patruljering og mere hjælp til de skibe, der samler bådeflygtninge op, så symptombehandler man. Håndteringen af de umiddelbare konsekvenser af flygtningestrømmen bør således gå hånd i hånd med en langsigtet indsats, som også adresserer årsagerne til situationen.