Pirateri koster milliarder
Bekæmpelsen af pirateri i Vest- og Østafrika koster mere end tre mia. dollars årligt – svarende til omkring 20 mia. kroner. Og det er danske rederier, der står tilbage med en del af den regning.
Det fortæller Danmarks Rederiforening, der henviser til den årlige rapport fra organisationen Ocean Beyond Piracy, der for nyligt blev offentliggjort i London.
Succes i Østafrika
Samlet anslår Danmarks Rederiforening, at danske rederier årligt bruger omkring en mia. kr. til at bekæmpe pirateri. Særligt er det fortsat indsatserne i Østafrika, der udgør den største post.
Men den store indsats imod pirateri de senere år, hvor Danmark eksempelvis har bidraget med flådefartøjer, har båret frugt. I Adenbugten og det Vestlige Ocean ud for Østafrika er der blevet længere mellem angrebene, og faktisk er ingen handelsskibe blevet kapret i områderne de sidste tre år.
Udfordringer i Vestafrika
Derimod blev 1.035 søfarende i 2014 udsat for angreb i Guineabugten ud for Vestafrika, og desuden, fortæller rapporten, bliver op mod 70 procent af angrebene på handelsskibe her slet ikke indrapporteret. Dertil kommer, at ingen pirater endnu er blevet retsforfulgt i Vestafrika.
Det er en situation, der vækker bekymring hos Danmarks Rederiforening og dennes underdirektør Maria Bruun Skipper:
- Det er nødvendigt med en større indsats i Vestafrika, hvor skibsfarten oplever udfordringer med kapringer og angreb. Målet må være, at landene i regionen opbygger den nødvendige kapacitet til at sikre handelsruterne, siger Maria Bruun Skipper.
I alt blev 5.009 søfarende udsat for piratangreb i 2014.