23948sdkhjf

Styr bødeskruen

Advarsel mod at hæve bøder i valgkampens hede.

ITD’s formand Gert Jakobsen advarer imod at stramme bøderneyderligere for vognmænd og chauffører i valgkampens hede.

Højere bøder var ellers svaret fra en række politikere, da de i forgårs var inviteret til valgmøde på TV2 News, og emnet var cabotagekørsel og udenlandsk lastbiltrafik.

SF’s formand Pia Olsen Dyhr talte for højere bøder for såvel overtrædelser af reglerne om cabotagekørsel som reglerne om køre- og hviletid.

- Det er en velkendt og forudsigelig reaktion fra visse politikere, når man inviterer til debat med negative dagsordener. Er det for kompliceret at forstå tingenes egentlige sammenhæng, kan man altid foreslå at forhøje bøderne. Det er bare ikke, hvad branchen har brug for, siger ITD’s formand Gert Jakobsen.

Solgte ikke billetter

Gert Jakobsen henviser til en truende chaufførmangel, som ifølge ITD-formanden er en af vejtransportens allerstørste udfordringer i de kommende år.

- Gårsdagens (tirsdagens) debat solgte ikke mange billetter til unge, der måtte overveje at søge ind i lastbiltransporten. Indtrykket var, at lastbiltransporten er en branche fuld af ulovligheder og problemer. Vi har brug for positiv markedsføring af vores erhverv – ikke negativ, siger Gert Jakobsen.

Han mener, at bøderne i forvejen er rigeligt store.

- Vores chauffører og vognmænd risikerer allerede enorme bøder for banale fejl som for eksempel en glemt underskrift på et papir eller en forglemmelse i forhold til at trykke sig ind eller ud af tachografen. Man tager sig til hovedet over, at nogen i ramme alvor kan foreslå at fyre yderligere op under branchens absurde bødecirkus, siger Gert Jakobsen.

Boomerang-effekt

Pia Olsen Dyhr var som transportminister med til at hæve bøderne for ulovlig cabotagekørsel i 2014. For at undgå diskrimination af udenlandske lastbiler og chauffører var Transportministeriet samtidig nødt til at hæve bøderne for overtrædelser af den danske godskørselslov.

ITD-formanden forventer en lignende boomerangeffekt, hvis cabotagebøderne igen skal forhøjes yderligere. De senere års politikontroller har ikke påvist nogen forskel på omfanget af ulovligheder i udenlandske og danske lastbiler.

- De, der puster til politikernes glødende trang til at stange større bøder ud, er på vej til at score endnu et selvmål. Vi har brug for større respekt og forståelse for vores erhverv, ikke større kriminalisering, slutter Gert Jakobsen.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125