23948sdkhjf

Vil være Europas bedste fiskerihavn

Ambitiøse fremtidsmål i Hanstholm.

Det er på tide, at Hanstholm Havn glemmer den noget dystre nære fortid og i stedet fokuserer kræfterne på at indfri havnens ambitiøse fremtidsmål, der blandt andet indebærer, at havnen skal være Europas bedste fiskerihavn inden for de kommende år.

Sådan lyder budskabet fra Hanstholm Havns nye havnedirektør, Henrik Carstensen, der sammen med nye medlemmer af havnebestyrelsen udgør de nye, friske øjne, der skal bringe den nordvestjyske fiskerihavn videre.

Der skal ses fremad

I 2014 kom Hanstholm Havn ude i et kolossalt stormvejr, da havnens udvidelsesprojekt budgetteret til knap en halv mia. kr. i en udbudsrunde ifølge flere entreprenør kun ville kunne realiseres til et betragteligt højere beløb. Revisorer påpegede desuden problemer med specifik konsulentbistand i forbindelse med udvidelsesprojektet, der derfor blev skubbet midlertidigt til side.

Havnens bestyrelse sandede, at der måtte ske betydelige ændringer øverst i organisationen, og det endte da også med, at havnedirektør Birgitte Juhl blev fyret i august.

Men det er alt sammen vand under broen, lyder det fra Henrik Carstensen, der i marts tiltrådte som ny havnedirektør for Hanstholm Havn. Den nye direktør vil ikke kommentere på forgængerens afgang, men i stedet fokusere på alle de ambitiøse målsætninger, havnen har sat for fremtiden.

- Nu er vi et nyt team med nye folk i bestyrelse og ledelse, der kan se med friske øjne på fremtiden. Hvad angår vores havneudvidelser, har vi ansat en ekstern konsulent til at arbejde målrettet med en analyse af eventuelle kommende investorer. For finansieringen af udvidelserne kan ikke bæres igennem alene af statslig- eller EU-støtte, siger 52-årige Henrik Carstensen, der har 32 års erfaring fra shippingbranchen.

På med salgsbrillerne

Med ansættelsen af den eksterne konsulent tilføjer Henrik Carstensen, at han derfor kan bruge sin energi på driften og udviklingen af den eksisterende havn. Han vil her i starten på posten som havnedirektør især fokusere på at være offensiv i sin tilgang til at sælge Hanstholm Havn til nye, potentielle kunder.

- Jeg er blevet taget godt imod blandt samarbejdspartnerne, og jeg har lært meget, så jeg føler mig efterhånden godt klædt på til at tage ud og banke på døre og sælge Hanstholm Havn, som jo også ligger i jobbet, siger Henrik Carstensen og oplyser, at han netop har pakket tasken for at tage til en stor fiskerimesse i Bruxelles for at gøre netop dét.

– Men mange kunder kommer af sig selv, fordi vi har sådan et godt navn, når Henrik Carstensen at tilføje med et smil på læben.

Intakt servicekæde til fiskeriet

Hanstholm Havn er målt på mængde Danmarks største – og Europas tredjestørste – fiskerihavn. Halvdelen af havnens omsætning relaterer sig til konsumfisk, 25 procent til proteinfisk og resten på gængs havneaktivitet. I Hanstholm især projektlast, grus og sand, sørald, træ, træpiller og fiskemel. Derudover fungerer havnen også som indskibningshavn af vindmøllerne til det nationale testcenter for store vindmøller i byen Østerild.

Hanstholm Havn har i sin nye forretningsplan fokus på fem hovedpunkter, hvor fiskeriet har højeste prioritet. Faktisk har havnen sat sig en ambitiøs målsætning om at blive Europas største fiskerihavn i løbet af de kommende år, fortæller Henrik Carstensen:

- Vi er tæt på målet, for vi kan tilbyde en totalt intakt servicekæde til alt, hvad fiskeindustrien har brug for. Vi har en af Europas bedste fiskeriauktioner, der i 2014 omsatte for 540 mio. kr., en meget aktiv fiskeriforening, 25 fiskeeksportører og vores tre værfter, der både kan reparere små skibe og store trawlere og færger, siger Henrik Carstensen.

Derudover tilføjer direktøren smede, elektrikere, trawlerspecialister, en god infrastruktur og endelig de to hoteller samt Thisted Lufthavn, der tilbyder udenlandske fiskefartøjer bekvemme forhold i forbindelse med eksempelvis mandskabsudskiftning.

- For at blive den største fiskerihavn i Europa er der lidt vej endnu. Men jeg tror på, at det kan blive realistisk inden for to til tre år. Så skulle vi gerne have fået mere fodfæste, siger Henrik Carstensen.

De øvrige hovedpunkter i Hanstholm Havns forretningsplan er udviklingen af det igangværende akvakultur-projekt og tiltrækning af nye ro/ro-kunder fra de syd- og nordgående ruter i farvandene ud for Hanstholm, der begge kan realiseres med den eksisterende havn.

Dertil kommer havnens målsætninger om energi, hvor Hanstholm Havn i forvejen har stor aktivitet inden for forskning i bølgeenergi og indskibning af vindmøller. Men hvis målet om flere ind- og udskibninger af vindmøller skal nås, kræver det en udvidelse af havnen. Det gør det også, hvis offshore-målet om at blive indskibningshavn for nogle af de mange borerigge i Nordsøen, der i de kommende år har udsigt til at skulle skrottes, skal indfries.

- Hen over sommeren skulle vi gerne have et billede af, hvordan vi kan finansiere havneudvidelserne, slutter Henrik Carstensen.

Artiklen om Hanstholm Havn, der blev bragt i seneste udgave af Danmarks Transport-Tidende, var desværre ikke den korrekte version. Denne artikel er den version, der i stedet skulle være bragt i avisen.Vi beklager fejlen.

- Redaktionen

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065