23948sdkhjf

Rederiforeningen kræver hurtig indsats i Middelhavet

Behov for massiv indsats fra EU.

-Der er behov for, at EU’s regeringschefer sikrer en hurtig og massiv indsats i Middelhavet, mener Danmarks Rederiforening, hvis medlemmer på bare en uge, har reddet mere end 1100 bådflygtninge i Middelhavet.

I aften mødes EU’s stats og regeringschefer for at diskutere situationen i Middelhavet, hvor tusindvis af bådflygtninge prøver at krydse Middelhavet for at nå til Europa.

Problemet er øget markant de seneste uger, og EU-kommissionen har fremlagt 10 konkrete initiativer, der skal hjælpe med at håndtere problemerne, både de kortsigtede og de langsigtede.

-Vi glæder os over, at EU-kommissionen tager ansvar i en situation, der er ved at udvikle sig til en humanitær katastrofe. Det afgørende er ikke så meget indholdet i de 10 punkter. Det afgørende er, at EU leverer og gør det hurtigt – og dette er også vores klare forventning til stats- og regeringscheferne, siger adm. direktør i Danmarks Rederiforening, Anne H. Steffensen.

-Med hurtigt mener vi, at situationen lige nu er uholdbar, og beslutningerne skal træffes med det samme – og med massiv mener vi, at EU skal sikre, at der kommer tilstrækkeligt med ressourcer, herunder redningsfartøjer og overvågningsenheder til Middelhavet.

Når der ikke er redningsfartøjer de steder, hvor flygtningene krydser Middelhavet, bliver det ofte handelsflåden, der hjælper de nødstedte bådflygtninge, og det er uholdbart, mener Danmarks Rederiforening.

-De danske skibe i Middelhavet gør alt, hvad de kan, når nødssituationer opstår – men handelsflåden er ikke løsningen. Den primære redningsopgave må løses af fartøjer, der er bygget til det, og af tilsvarende mandskab. Når handelsskibene tilkaldes, skal de bakkes op af kystvagten, der dels skal tage ansvar, for at flygtningene transporteres det rigtige sted hen, men også at der leveres den fornødne mad og medicin, og sikkerhedsmæssige opbakning, siger Anne H. Steffensen.

Situationen med de mange bådflygtninge skal håndteres effektivt. Samtidig skal der gøres en langsigtet indsats for at skabe bedre levevilkår i de lande, der flygtes fra. Begge dele er med i 10 punkts planen – det afgørende er så, at der leveres:

-FN og EU besidder en unik værktøjskasse, som indeholder bl.a. udviklingsbistand, diplomati, politisamarbejde – det er vigtigt på både langt og kort sigt. Arbejdet kræver stærk intern koordinering, der til gengæld kan vise sig at være nøglen til at finde en løsning til situationen, siger Anne H. Steffensen.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172