23948sdkhjf

Vestkysthavn på offensiv kurs

Sparede millioner venter ejer af havmøllepark, hvis mest fordelagtige havn vælges til service.

Mange millioner kroner i besparelser - og en voldsomt stor miljøgevinst til hele samfundet.

Det er, hvad der venter den kommende ejer af Horns Rev 3-havmølleparken ud for den jyske vestkyst, hvis den mest fordelagtige havn vælges som udgangspunkt for hele serviceindsatsen.
 
Med det budskab på kajen går Hvide Sande Havn i offensiven og ind i dysten om at blive servicehavn for den ni milliarder kroner dyre havmøllepark, som den svenske energikoncern Vattenfall opfører over de kommende år.

Spar 70 mio. kr.

Fordelene ved at vælge Hvide Sande Havn er ganske betydelige, understreger havnens direktør, Steen Davidsen:
 
- Faktisk kan der spares hele 70 millioner kroner i serviceperioden ved at vælge Hvide Sand Havn frem for Esbjerg Havn. Og når vi taler miljøgevinst, er forskellen også meget mærkbar. Effekten af at lade Hvide Sande være servicehavn er, at der vil blive udledt 8.200 færre tons CO2.
 
De store forskelle fremgår af beregninger, som chefkonsulent Michael Henriques og lektor, Ph.D. ved DTU Transport, Jacob Kronbak, leverer på baggrund af en analyse af de muligheder, som den kommende ejer af Horns Rev 3 står over for at skulle vælge imellem: Og det er netop havnene i Esbjerg og Hvide Sande.
 
Hidtil har det generelle fokus næsten udelukkende tilgodeset Esbjerg og Esbjerg Havn - ikke mindst fordi Vattenfall i forvejen har faciliteter der. Men Hvide Sande Havn melder sig nu på banen om at spille en central rolle, og havnen vil i de kommende måneder kommunikere med beslutningstagere, offentligheden og kommercielle aktører.
 
Tættere på møllepark

Havnedirektør Steen Davidsen erkender, at den største fordel for Hvide Sande havn ikke er menneskeskabt, men givet fra naturens hånd:
 
- De store økonomiske besparelser og det miljø- og klimarigtige skyldes først og fremmest, at Hvide Sande havns beliggenhed, og faciliteterne, er meget gunstig. Hvide Sande havn ligger blot 33 kilometer fra placeringen af Horns Rev 3, mens Esbjerg ligger hele 55 kilometer væk. Det betyder, at servicesejlads til og fra havmølleparken kun tager cirka en halv time hver vej. På den måde spares både tid og brændstof, understreger Steen Davidsen.
 
De 70 millioner sparede kroner fremkommer ved lavere lønudgifter og mindre brændstofforbrug, da rejsetid mellem havmøllepark og servicehavn ved valg af Hvide Sande Havn er kraftigt reduceret.
 
Investerer 174 mio. kr.

Hvide Sande Havn har inden for de seneste tre år investeret 150 millioner kroner, og er i dag en full service-havn inden for både offshore vind, trafik og fiskeri. Aktuelt investerer Hvide Sande Havn yderligere 24 millioner kroner i yderligere udvidelse af kaj og terminaler. På den facon er Hvide Sande Havn både fysisk og teknologisk fuldt på højde med de krav, der stilles til moderne og fleksible havnefaciliteter.
 
Med sin centrale placering forbinder Hvide Sande Ringkøbing Fjord med Vesterhavet og udvikler søvejen mod vest. Havnen er i løbende udvikling, og kompetencerne spænder over samtlige maritime forretningsområder – fiskeri, transport og trafik samt offshore vind – foruden turisme.
 
Udviklingsplanen og ambitionerne er klare:

I 2020 skal Hvide Sande Havn som minimum bevare sin position som Danmarks 5. største fiskerihavn, være Midt- og Vestjyllands foretrukne trafikhavn og base for offshore-vind aktiviteterne i Horns Rev 3 og Ringkøbing Fjord-området – herunder Vesterhav Syd.
_ _ _ _ _

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047