23948sdkhjf

Pirater til EU-diskussion

Rederiforening og EU-politikere satte pirateri på EU-dagsorden under European Shipping Week.

Mens antallet af piratangreb falder i Østafrika, sker der nu flere voldsomme og blodige piratangreb ud for Vestafrika. Kan strategien fra Østafrika kopieres til Vestafrika, eller skal der helt andre midler til?

Det diskuterede repræsentanter for Europa-Parlamentet med rederierne, fagfolk og militære eksperter fra hele Europa under European Shipping Week i Bruxelles. Udfordringerne er tydelige, men der findes kun få quick-fixes.

Løsningerne skal findes i et bredt internationalt fællesskab, og her har EU en oplagt rolle med dets unikke ’værktøjskasse’ af juridiske, militære, diplomatiske værktøjer samt handel og udviklingshjælp.

-Erfaringerne har vist, at den europæiske indsats mod pirateri virker. Men vi står også over for nye udfordringer i Vestafrika, hvor vi ikke kan bruge samme metoder mod pirateri, som vi har brugt i Somalia. Omstændighederne er simpelthen for forskellige. EU’s nye strategi for Vestafrika og pirateri skal nu omsættes til virkelighed og levere konkrete resultater – på samme måde som indsatsen i Østafrika allerede har gjort det, siger medlem af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen (K).

Danmark har som det foreløbigt eneste land i EU udarbejdet en ny piratstrategi, hvor der åbnes for muligheden for en militær tilstedeværelse i Vestafrika, som det har været tilfældet i Østafrika, lige som der er afsat midler til kapacitetsopbygning og til at udsende rådgivere.

-Det er vigtigt, at vi sikrer søfarernes sikkerhed og arbejdsvilkår. Pirateri skal tages alvorligt. Pirater truer sømænd på tværs af grænser, og den trussel skal vi håndtere i fællesskab. Det kræver samarbejde mellem EU, NATO, FN og de afrikanske lande, hvor piraterne holder til, siger medlem af Europa-Parlamentet Ole Christensen (S).

Situationen i Adenbugten i Østafrika er blevet markant forbedret som følge af den koordinerede, internationale og mangesidede indsats. Ingen handelsskibe er blevet kapret siden 2012, men det betyder ikke, at problemet er løst. Det er derfor afgørende at fastholde grebet, mener Rederiforeningen.

I Vestafrika blev der i 2014 officielt registreret 41 hændelser, hvoraf fem skibe blev kapret. Det er ikke alle angreb, der bliver indrapporteret. Der befinder sig på ethvert givent tidspunkt omkring 35 danskkontrollerede skibe i området, og situationen tvinger rederierne til en række sikkerhedsforanstaltninger, lige som den påvirker samhandlen og forhindrer udviklingen i regionen.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063