Danmark er en lille åben økonomi
En stor del af den velstand, som bliver skabt herhjemme, skyldes, at danske virksomheder eksporterer varer eller tjenesteydelser til udlandet. Det er afgørende for vores velstand, at vi har skatteaftaler med udlandet, som sikrer virksomheder gode betingelser for udenrigshandel. Derfor er det bekymrende, at Danmark er gået fra at ligge pænt placeret til nu at ligge i den lave ende i forhold til antal og kvalitet af de såkaldte dobbeltbeskatningsaftaler (DBO), der blandt andet skal sikre, at der ikke opstår dobbeltbeskatning, når en virksomhed er etableret i to lande.
Skatteaftaler er helt afgørende, mener Jacob K. Clasen, konstitueret direktør, Danmarks Rederiforening, Tine Roed, direktør, Dansk Industri, Christian Ingemann, direktør, Dansk Erhverv, Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Dansk Byggeri ifølge Rederiforeningen.
DBO'erne er et vigtigt men forsømt konkurrenceparameter. I 1990'erne lå Danmark godt i feltet blandt OECD-landene i forhold til antal DBO'er, men vi er de seneste 15 år blevet overhalet af landene omkring os.
I stedet for at få flere og bedre skatteaftaler med vores samhandelslande, har Danmark med enkelte undtagelser valgt at bruge ressourcerne på at indgå 44 informationsudvekslingsaftaler med en række mere eller mindre ukendte østater som bl.a. Niue og St. Maarten. Det er en forkert prioritering. Det ubetinget største problem har dog været Danmarks ensidige opsigelse af DBO'erne med Frankrig og Spanien, som begge er væsentlige eksportmarkeder. Det er over seks år siden – og der er fortsat ikke forhandlet nye DBO'er på plads. Danske virksomheder afsøger konstant nye markeder. Det er de nødt til for at holde sig konkurrencedygtige. Tilstedeværelsen af en opdateret DBO letter alt andet lige det arbejde.
Dansk erhvervsliv har derfor i flere omgange sendt en ønskeliste til Skatteministeriet og skiftende skatteministre med en række konkrete lande, som det vil være fordelagtigt at få en DBO med. Bortset fra enkelte undtagelser lader resultaterne vente på sig.