23948sdkhjf

Tocifret milliard-regning for mangel på hoveder og hænder

Manglen på arbejdskraft har kostet danske virksomheder mindst 49 milliarder i 2022.

Ifølge nye beregninger fra Dansk Erhverv viser, at manglen på arbejdskraft fortsat koster dansk erhvervsliv mange milliarder i tabt omsætning. Danmark kan mindre uden flere hænder, og det er dybt nødvendigt, at Christiansborg handler, lyder det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

80.000 par hænder. Det er ifølge Finansministeriet, hvad der er udsigt til, at Danmark kommer til at mangle af arbejdskraft inden årets udgang, hvis ikke der bliver sat ind med politisk handling.

Manglen er akut, og den koster dansk erhvervsliv og Danmark dyrt.

Det skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse

- Tilbage i januar indgik et smalt flertal en politisk aftale, der skulle afhjælpe manglen på arbejdskraft. Vi sagde allerede dengang, at aftalen var utilstrækkelig. Nu er vi så kommet lidt længere hen på året, og det er åbenlyst, at behovet for reformer og handling i mellemtiden kun er blevet større. Man har skudt lidt med en vandpistol på et brændende bål, og det er på tide, at Folketinget finder den helt store og effektive brandslange frem. I år kommer vi til at mangle 80.000 sæt hænder, og fra februar til april viser vores beregninger, at virksomhederne til dato er gået glip af mindst 49 milliarder i omsætning. Der skal udvises handlekraft, for Danmark kan mindre uden flere hænder, siger Brian Mikkelsen.

Problemet er vokset

I efteråret 2021 var omsætningstabet som følge af mangel på arbejdskraft for danske virksomheder over tre måneder på mindst 35 milliarder. På tre måneder, februar, marts, april i 2022 er det tal steget med 14 milliarder kroner.

- Vi ser ind i et voksende problem, og det er stærkt bekymrende. Det er helt nødvendigt, at Folketinget sætter sig sammen og får set på store og varige løsninger. Det kunne for eksempel være få nedbragt beskæftigelsen i den offentlige sektor. Den er i dag 34.000 fuldtidsstillinger større end før coronakrisen. Det kunne også være en ambitiøs og permanent aftale om udenlandsk arbejdskraft, en omlægning af SU stipendier til lån på kandidatuddannelserne, eller en skærpelse af rådighedsforpligtelserne for ledige. I det hele taget er der fortsat et akut behov for at tage et ambitiøst livtag med mangelsituationen, for lige nu gør den Danmark fattigere, og uden handling får vi mere end svært ved at sikre, at det samfund, som vi kender i dag, også vil være der om fem-ti og tyve år, siger Brian Mikkelsen.   /Smir

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11