BMS graver dybt i lommerne
Kranselskabet BMS med base i Aalborg har netop afleveret regnskabet for 2021 - det hidtil bedste med et resultat på 261 mio. kr. efter skat på baggrund af en omsætning på 2,8 mia. kr. De tilsvarende tal var i 2020 på henholdsvis 209 mio. kr. og 2,1 mia. kr.
- 2021-resultatet kan kun betegnes som meget tilfredsstillende - særligt med baggrund i corona-udfordringerne, som vi nu forhåbentligt er ved at lægge bag os. På den baggrund har vi også en forventning om at kunne fortsætte den kontrollerede vækst i de kommende år. Situationen omkring Ukraine skaber dog risiko for afmatning specielt inden for byggeriet, vurderer koncerndirektør Jens Enggaard.
Han fortæller, at der frem til 2024 er afsat 1 mia. kr. til indkøb af endnu mere moderne og energivenligt materiel, primært kraner til blandt andet support af en travl vindindustri. Et forretningsområde, der ventes endnu mere tryk på netop som følge af Ukraine-situationen og Vestens behov for at mindske den russiske olie- og gasafhængighed.
Antallet af fuldtidsansatte i koncernen steg i 2021 fra 1.018 til 1.144 – i et år hvor virksomheden samtidig investerede for cirka 600 mio. kr. I de kommende år er mindst et eksemplar af en af verdens største kraner desuden på vej til BMS Heavy Cranes.
Global forretning vokser mest
BMS-koncernens kran-aktiviteter deles mellem to sideordnede driftsselskaber. Udlejnings- og servicevirksomheden, BMS Group, der primært opererer i Skandinavien og blandt andet ses på mange danske byggepladser, og BMS Heavy Cranes, den projektorienterede organisation, der byder ind på løsning af nogle af verdens største logistik- og løfteopgaver globalt: først og fremmest til vindsektoren både on- og offshore. Men også på enorme løfteopgaver med tilknytning til blandt andet olie- og gasboringer samt minedrift og andre industrier.
Begge forretningsområder er i vækst med BMS Heavy Cranes som den mest ekspanderende de senere år. BMS Heavy Cranes overhalede således i 2021 BMS Group omsætningsmæssigt og er vokset i omsætning fra 1,2 mia. kr. til 1,8 mia. kr. og fra cirka 450 op til cirka 550 fuldtidsbeskæftigede i perioden. Hos BMS Heavy Cranes arbejdes der efter en plan om at skulle nyansætte mange medarbejdere i løbet af 2022. Det sker såvel inden for den faglærte gruppe – on site – af eksempelvis kranførere, sitemanagers, sikkerhedsfolk og riggers. Og samtidig til BMS Heavy Cranes´ hovedkontor i Nørresundby med blandt andet ingeniører, jurister, økonomer og andet kontorpersonale.
Yderligere cirka 1.000 mennesker er samtidig beskæftiget globalt med BMS Heavy Cranes opgaver hos underleverandører. BMS Heavy Cranes opererer for nuværende på fem kontinenter med cirka 20 datterselskaber og indtil flere joint ventures.
Den skandinaviske gren i koncernen, BMS Group, har ligeledes på sit kerneområde – udleje af kraner med mandskab - i både Danmark, Sverige og særligt Norge oplevet et højt aktivitetsniveau og en 10 procents omsætningsfremgang. Dette fremstår dog i regnskabet lidt misvisende og i underkanten, idet de norske aktiviteter af regnskabstekniske årsager ikke længere fremgår af årsregnskabet i 2021-udgaven. Det skyldes, at BMS koncernen i årets løb har fusioneret sit hidtil 100 procent ejede norske selskab ”Kranringen” ind i et større selskab, Crane Norway, som BMS Group nu i stedet ejer sammen med familien Stangeland fra Stavanger, med en halvpart til hver.
Crane Norway omsatte i 2021 for 900 mio. norske kroner med et resultat før skat på 90 mio. NOK – og 350 ansatte. Det er imidlertid alene BMS Group’s andel af resultatet, der indgår i koncernens årsregnskab 2021.
På baggrund af væksten i medarbejdere i BMS Heavy Cranes flyttede BMS Groups administration af pladsmæssige årsager i løbet af 2021 til en nyindrettet adresse i Aalborgs sydvestlige del. BMS Heavy Cranes har nu sit eget domicil i Nørresundby.
Større og grønnere kraner
Hos BMS Heavy Cranes uddyber administrerende direktør Morten Kammer nyheden om, at man hos den hollandske kranproducent Huisman har bestilt foreløbig et eksemplar af en af verdens absolut største kraner ”3000mt Ringer Crane” til levering i løbet af 2023. Med option på levering af yderligere et eksemplar:
- Vi har store forventninger og også allerede de første opgaver på plads til den nye kran med en løftekapacitet på 1.500 tons og en højde på op til 225 meter. Det er BMS koncernens klart største enkeltinvestering til dato. Verdens vindmøller bliver stadig større, og det har de største af kranerne, der skal rejse dem, også behov for at blive, siger Morten Kammer.
/anga.