23948sdkhjf

Tonstunge lastbiler skal give børn respekt for trafikken

Skolebørn skal lære om trafiksikker adfærd på cykel.

I maj og juni skal skolebørn i hele landet til Cyklistprøven for at vise, at de kan cykle sikkert i trafikken. På 20 udvalgte skoler indgår en tonstung lastbil i undervisningen. Det skal give børnene en vigtig aha-oplevelse (se tid og sted for besøg på skolerne i pressemeddelelsen).

Tusindvis af børn cykler hver dag til og fra deres hjem, skole og fritidsaktiviteter. For at sikre, at det sker trygt og sikkert underviser mange skoler i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik eleverne i, hvordan man cykler sikkert i trafikken.

Undervisningen rundes af med Cyklistprøven, som typisk foregår i maj og juni. I prøven skal børnene blandt andet vise, at de kan omsætte teori til praksis og kan cykle sikkert i trafikken.

På 20 udvalgte skoler vil eleverne som noget nyt blive mødt af en tonstung lastbil, der sammen med chaufføren indgår som en del af undervisningen. Meningen er at gøre børnene mere bevidste om, hvordan de skal forholde sig, når de møder en lastbil i trafikken.

De 20 skoler ligger i Nordjylland, Østjylland, Midtjylland, Syd- og Sønderjylland, på Fyn og på Sjælland. Her kan du se, hvilke skoler der får besøg, og hvornår lastbilerne rykker ind i skolegården.

-   Det er vigtigt, at alle trafikanter passer på børnene i trafikken. Men det er også vigtigt, at børnene lærer, hvad de selv kan gøre, for at passe på sig selv. Når børnene kommer op i førerhuset, får de blandt andet en forståelse for, hvor svære de er at se fra førersædet, hvad de selv skal holde øje med, og hvor det er bedst at placere sig i forholdt til lastbiler, siger Karina Petersen, vicedirektør i Rådet for Sikker Trafik.

Tankvogne rykker ind i skolegården

Det er Rådet for Sikker Trafik, der står bag Cyklistprøven på landets skoler. Energiselskabet OK har valgt at støtte gennemførelsen af Cyklistprøven i de næste tre år. Desuden vil OK stille store tankvogne og chauffører til rådighed, som skolerne kan bruge i undervisningen.

Med lastbilerne på skolerne vil man invitere eleverne fra 5.-6. klasse op i førerhuset, hvor de hører chaufføren fortælle, og kan opleve på egen krop, hvor svært det kan være at se cyklister tæt på lastbilen i trafikken. Hovedformålet er at gøre børnene mere opmærksomme på at passe på lastbiler og skabe trygge og sikre rammer om det aktive liv, som mange børn har, hvor cyklen spiller en central rolle i forhold til at komme rundt.

-   Når man er barn, skal det at cykle til skole eller i fritiden være sikkert, sundt og sjovt. Vi indgår i det her samarbejde, fordi vi sammen med Rådet for Sikker Trafik vil yde en aktiv indsats i forhold til at forbedre sikkerheden på vejene for børn i lige præcis den alder, hvor deres forældre slipper dem løs i trafikken på egen hånd, siger Steffen Toft Spiele, ESG & Sustainability Partner fra OK.

Fakta om Cyklistprøven:

Cyklistprøven skaber tryghed i trafikken for både børn og forældre, og giver børnene de bedste forudsætninger for et aktivt, socialt og sundt liv. Sådan har det været siden 1942, hvor den første cyklistprøve blev gennemført.

Skolerne underviser børnene i teori og er med til at afholde den efterfølgende cyklistprøve. Der skal børnene vise, at deres cykel er lovlig og fx har reflekser og bremser, der virker. Som en del af den praktiske prøve cykler børnene en udvalgt rute i trafikken, mens der bliver holdt øje med dem. Prøven kan være med til at vise, om børnene er modne nok til at cykle på egen hånd.

Fakta:

Antallet af ulykker med børn i trafikken stiger fra 10-12-års alderen, når børnene begynder at færdes mere på egen hånd i trafikken (Vejdirektoratet).

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079