Vejle er Årets Transportkommune
Klimavenlig asfalt, støtte til at få dele af vejnettet i kommunen godkendt til modulvogntog samt gode parkerings- og rastepladser til chauffører og lastbiler er nogle af årsagerne til, at Vejle Kommune i år løber med titlen som Årets Transportkommune. Transportminister Benny Engelbrecht, ITD's administrerende direktør Carina Christensen og Vejle Kommunes borgmester Jens Ejner Christensen var blandt de tilstedeværende ved overrækkelsen.
Vejle Kommune har det seneste år taget et vigtigt spring op ad rangstigen fra en national fjerdeplads til en flot førsteplads i 2021 i den landsdækkende undersøgelse af vejgodstransportens vilkår i landets kommuner. Det er brancheorganisationen ITD, der står bag undersøgelsen og kåringen.
- Brexit og en engelsk transportbranche, der er lammet af chaufførmangel, har vist os alle sammen, hvor vigtig vejgodstransportbranchen er for hele samfundets virke og velstand. Det gælder om at sikre både forsyningskæder og arbejdskraft, for lastbiler er med til at holde samfundet kørende både i Danmark og i udlandet. Det er en klar styrke for væksten og virksomhederne i Vejle kommune, at der er en god opbakning til transportbranchen. Jeg hæfter mig blandt andet ved, at Vejle Kommune arbejder sammen med branchen på mange forskellige planer og løbende afholder dialogmøder, så branchen kan bidrage med viden og erfaringer, inden de politiske løsninger lægges fast, siger ITD’s administrerende direktør Carina Christensen.
Samlet set viser målingen, at Vejle Kommune klarer sig godt på de fire overordnede indsatsområder, hvor kommunerne har væsentlig indflydelse på transportbranchens vilkår. Det omfatter ikke mindst kommunernes opbakning til transportbranchens grønne omstilling, hvor Vejle Kommune høster ros for sin brug af klimavenlig asfalt, der bidrager til at reducere lastbilernes brændstofforbrug og dermed CO2-udledning. Desuden støtter kommunen op om at få dele af vejnettet godkendt til modulvogntog, hvilket er med til at nedsætte antallet af transporter og dermed også CO2-udledningen derfra. Derudover kan Vejle Kommune bryste sig af at tilbyde gode parkerings- og rastepladser med mulighed for lange hvil til chaufførerne og adgang til toiletfaciliteter, ligesom Vejle Kommune udliciterer flere af kommunens opgaver til private vognmænd.
Vejle Kommunes borgmester, Jens Ejner Christensen (V), deler begejstringen over, at kommunens arbejde giver gode vilkår for transportbranchen.
- Vi er glade og stolte over den anerkendelse. Rigtig meget transport gennem Danmark kører også gennem Vejle, og det giver os både nogle udfordringer, nogle muligheder og et særligt ansvar for, at erhvervet har fornuftige vilkår. Derfor har vi også arbejdet strategisk med transportbranchens vilkår og har en overordnet mobilitetsplan for kommunen samt en grøn mobilitetsplan til at supplere den. For os er kåringen som Årets Transportkommune en bekræftelse af, at branchen også bemærker vores indsats, og det kan jeg kun være rigtig godt tilfreds med, siger Jens Ejner Christensen.
Flere stærke transportkommuner i Region Syddanmark
Vejle Kommune er ikke alene om at prioritere transportbranchen højt i både udvikling og drift af kommunen. Hele tre pladser i undersøgelsens Top 10 går i år til kommuner i Region Syddanmark.
- Det er selvsagt glædeligt, at flere af kommunerne i Region Syddanmark er rigtig godt med i årets opgørelse. Flere udmærker sig inden for investeringer i vejnettet, udbud af kommunale opgaver samt de lokale politiske regler og reguleringer, som gør det muligt at udføre erhvervet på rimelige vilkår, siger Carina Christensen.
ITD’s kåring af Årets Transportkommune bygger på en undersøgelse fra analyse- og rådgivningsvirksomheden IRIS Group, der trækker på statistiske data fra både offentlige myndigheder og institutioner samt en spørgeskemaundersøgelse, der er udsendt til kommunerne. /anga.
Om undersøgelsen bag kåringen af Årets Transportkommune
Rangeringen af kommunerne på vejgodstransportområdet er foretaget af analyse- og rådgivningsvirksomheden IRIS Group for ITD. Undersøgelsen er baseret på data indsamlet fra juli til september 2021 og består af en kombination af registerdata fra Danmarks Statistik og Vejdirektoratet samt en spørgeskemaundersøgelse blandt de tekniske forvaltninger i kommunerne. Der er indsamlet statistisk data fra 94 af landets kommuner (fire ø-kommuner er undtaget), og 62 kommuner har besvaret spørgeskemaundersøgelsen helt eller delvist.
Undersøgelsen vurderer blandt andet investeringer i det lokale vejnet, lokale faciliteter til for eksempel lastbilparkering, grønne tiltag på transportområdet, politiske initiativer, regulering af vejgodstransporten samt udlicitering og udbud af transportopgaver.