23948sdkhjf

Toldere ser færre ulovlige våben

Der bliver fundet færre våben i postpakker bestilt fra nettet i toldkontrollen.

I de senere år har et større antal danskere ladet sig friste af gode tilbud på 'grej' på nettet. For nogen af dem, bliver købelysten en dyr affære, hvis der er tale om ulovlige varer - især hvis der er tale om varer som strider mod dansk våbenlovgining.

Men antallet af danskere, der mere eller mindre bevidst køber ulovlige knive og lignende online i udenlandske netbutikker er på vej ned. Det viser tal fra Toldstyrelsen.

Det glæder kontroldirektør i Toldstyrelsen, der bl.a. peger på en øget vejledningsindsats over for borgerne som årsag til de færre våbenbeslag.

For første gang de seneste par år ser toldere færre våben i toldkontrollen, hvor størstedelen bliver fundet i postpakker bestilt fra udenlandske hjemmesider.

I 2020 registrerede Toldstyrelsen godt 5.500 ulovlige våben, hvilket er mere end en halvering fra 2019, hvor tolderne fandt over 13.000 våben.

Faldet skyldes bl.a. en nedgang i antallet af sager med peberspray og stikvåben, fortæller kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund.

- Sammen med politiet har vi ad flere omgange sat fokus på oplysning til danskerne om reglerne på våbenområdet herunder køb af knive og peberspray. Når vi nu kan se et drastisk fald i våbensager, har den præventive indsats med andre ord givet pote, hvilket er glædeligt, siger Michael Lund.

I årene 2015 til 2019 oplevede Toldstyrelsen en bekymrende stigning i antallet af beslaglagte våben. Våbnene dækker alt fra kastestjerner, knojern, springknive og peberspray. Også genstande, som umiddelbart ikke ligner våben såsom kreditkort, der kan foldes ud som knive, eller strømpistoler kamufleret som lommelygter, læbestift eller lignende, bliver opdaget og tilbageholdt.

Når pakker med våben, som formodes at være ulovlige, bliver tilbageholdt af Toldstyrelsen, bliver sagen overdraget til politiet, som foretager en konkret vurdering, og hvis nødvendigt kontakter modtageren af pakken med en sigtelse for brud på våbenlovgivningen.

En sigtelse for brud på eksempelvis ”knivloven” vil ofte være vedhæftet et bødeforlæg på 3.000 kroner. Accepeterer den sigtede bødeforlægget – ved at betale bøden – følger en plet på straffeattesten. For jægere og andre indehavere af våbentilladelser betyder det også ofte et farvel til jagttegnet.  

Nedgangen i antallet af våben, der fanges i toldkontrollen er formentlig også stærkt påvirket af en lang række omtaler af sager i pressen, hvor almindelige og ellers lovlydige bogere har eksempelvis har købe en uskyldigt udseende lommekniv - der i dansk lovgivning anses for at være en ulovlig springkniv.  /Smir

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141