23948sdkhjf

Rederier jubler over støtte til ø-færge-ruter

Ny aftale om sommer- og erhvervspakke med maritimt aftryk.

Regeringen har indgået en ny aftale med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Alternativet om en sommer- og erhvervspakke, der målrettet skal stimulere udsatte sektorer og brancher, som er ramt af Covid-19.

På eksportområdet udmøntes i alt 155 mio. kr. i 2021 og 75 mio. kr. årligt i 2022 og 2023, som skal styrke dansk eksport, herunder grønne eksportindsatser.

Det skriver Søfartsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Med aftalen, som bl.a. indeholder fire initiativer, der er anbefalet af Genstartsteamet for Det Blå Danmark, forlænges den midlertidige ordning for besætningsskift frem til udgangen af 2021.

Samtidig afsættes der midler til at løfte Danmarks lederskab af en international mission om klimaneutral skibsfart samt til at styrke Danmarks klimadiplomatiske indsats i FN’s Søfartsorganisation.

Derudover afsættes der 20 mio. kr. til videreførelse af efterårets særpulje til grøn omstilling med fokus på maritime test- og demonstrationsprojekter i regi af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

Rederier – et pletskud

Sommer- og erhvervpakken vækker jubel i Danske Rederier, der kan genkende flere af brancheorganisationens egne fingeraftryk i pakken.

- Det er en god prioritering af midlerne, som partierne netop har aftalt. Der er fokus på lokale og nære indsatser gennem gratis færger, og der er samtidig skruet op for det lange lys med en klima- og eksportindsats, som også gavner rederierne. Vi har knoklet for at sikre, at pakken blev skruet rigtigt sammen, så vi er glade for, at vores indsats har virket, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Midler til grøn mission

Sammen med Danmark er USA, Norge, Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping og Global Maritime Forum ledere af projektet ’Mission Innovation’, der arbejder for at nå ambitionen om nulemissionsskibsfart.

Som en del af eksportindsatsen er der to mio. kroner i 2021 og fire mio. kroner årligt i 2022-2023 til dansk lederskab af den internationale shipping mission.

- Det er en investering i fremtiden, hvor Danmark går forrest i udviklingen af fremtidens skibsfart. Der skal udvikles ny skibsteknologi, nye brændstoffer og ny energiinfrastruktur i havnene og ny regulering gennem internationale offentlige-private samarbejder. Med de afsatte midler viser vi igen fra dansk side, at vi mener det gravalvorligt, når vi siger, at fremtidens skibsfart er grøn, siger Anne H. Steffensen.

Stærkere dansk stemme i IMO

Med pakken bliver den diplomatiske indsats i den grønne omstilling af skibsfarten også opprioriteret. Danmark får stærkere stemme i FN’s søfartsorganisation, IMO med udstationeringen af en IMO-attaché på ambassaden i London, og der afsættes penge til lederskabet af arbejdet med at gøre skibsfarten klimaneutral Shipping Mission,

I alt afsættes tre mio. kroner i 2021 og fire mio. kr. årligt i 2022-2023 til at løfte Danmarks interessevaretagelse i IMO samt opnormering af Søfartsstyrelsens arbejde på det internationale klimaområde, herunder til også at kunne yde sekretariatsbistand til IMO-attacheen.

- Det er i IMO, at de store linjer for skibsfarten tegnes. Derfor er det særdeles vigtigt for Danmark som en af verdens førende søfartsnationer at stå stærkt i IMO ikke mindst i de igangværende klimaforhandlinger. Danmark står klart stærkere med en IMO-attaché og flere midler til Søfartsstyrelsen. siger Anne H. Steffensen.

Besætningsskifte i København fortsætter

Siden juli sidste år har søfarende haft mulighed for at rejse gennem Danmark med henblik på besætningsskift under kontrollerede forhold. Så længe der er særlige rejserestriktioner og udfordringer med bl.a. vaccinationer på globalt plan, vil der være udfordringer med besætningsskift, og ordningen i Københavns Lufthavn fortsætter derfor året ud.

- Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er for vores medlemmer at kunne få søfolk til og fra skibene. Omkring 2500 søfarende har indtil videre anvendt ordningen. Nu forlænges den midlertidige ordning med besætningsskift i Københavns Lufthavn til resten af 2021, og det er vi taknemmelige for, siger Anne H. Steffensen.

Der afsættes fem mio. kr. i 2021 kroner til Udlændingestyrelsens og Politiets indsats i den forbindelse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109