23948sdkhjf

By Air – By Land – By Sea

Aarhus Transport Group (ATG) satte fokus på alle transportformer ved foreningens årsdag.

Aarhus Transport Groups årsdag blev indledt med indlæg fra stærke repræsentanter for branchen, der lagde op til debat.

Efter mere end et år med Corona står de forskellige dele af branchen overfor en genstart, der for især luftfartens og persontrafikkens vedkommende generelt er fra næsten nul.

Gods- og varetransport har gennem hele krisen sikret de vigtige forsyningskæder til hele samfundet.

Til vands

Henrik Munch Jensen, Aarhus Havn og Henrik Carstensen, Grenaa Havn indledte årsmødet med at sætte fokus på det havnene arbejder med.

Begge havne har stærkt fokus på infrastrukturen frem til kajkanten.

Adgangen fra vandsiden – sejlrenderne og tilpasning af disse til moderne skibe - har ATG bedt politikerne om at tage med i de aktuelle infrastrukturforhandlinger.

En infrastruktur fra landsiden handler om velfungerende vejforhold. I Aarhus er den længe ventede Marselistunnellen en sikring af fornuftig adgang for eksport og import, samt for persontrafikken via Molslinjen. Henrik Munch Jensen påpegede behovet for et fortsat pres for denne igangsættelse.

Grenaa Havn er midt i en stærk udvikling og har ligeledes behov for en forbedret infrastruktur. Ikke mindst Stenaline som stærk aktør på både gods- og persontransport, gør det tydeligt at den nuværende udgave af Rute 15 ikke er tilstrækkelig.

I luften

Netop forbedring af Rute 15 – og med den meget lange kikkert- gerne en letbane til Aarhus Airport kunne den nytiltrådte direktør for Aarhus Airport – Nicolai Krøyer bakke helt og fuldt op om. Lufthavnen er stadig meget stille, men der sker mange ting bag kulissen.

En omfattende transformation til en af Europas mest moderne og gæstevenlige lufthavne er færdig i sommeren 22. Med mange nye ruter på vej og et optageområde, der er større end Gøteborg, ser Nicolai Krøyer fortrøstningsfuldt på fremtiden. Investeringer for mere end 140 MIO i at sikre VIP for alle generationer betyder at AAR holder fast i vækstplanens mål om 1,5 mio gæster i 2027.

Lasse Rungholm og Nordic Seaplanes opererer såvel i luften som til vands. Lasse Rungholm startede med at takke for en god opbakning fra Aarhus Havn, da ruten blev etableret for præcis 5 år siden. En transport-model der er blevet særdeles godt modtaget og som i 2019 havde et forrygende år. Med et ekstra fly i hangaren har Coronakrisen ramt rigtig hårdt. Som i Aarhus Airport er genstarten i mildt sagt roligt tempo – men er i gang.

De faste afgange til og fra København flyves – og suppleres af charterflyvninger, herunder flyvninger med organer til hospitaler. Endvidere arbejder man med en mulig rute til Gøteborg.

Til lands

Ejer og adm. Direktør Jess Abildskou kom i sit indlæg omkring såvel person som godstransport – suppleret af Peter Sørensen salgsdirektør hos Danske Fragtmænd. Persontransporten i busser er reduceret meget kraftigt – erstattet af bl.a. mikrobiler, som er relativt billige. Jess Abildskou ser ikke at man kommer tilbage til tidligere belægningsprocenter de første mange år. På godstransportsiden er branchen udfordret af mangel på uddannede chauffører.

Indlægsholderne havde fokus på bæredygtighed og verdensmål, som alle arbejder med på det strategiske niveau. Havnene arbejder bl.a med landstrømsanlæg og kraner, der arbejder helt eller delvist på el. Flybranchen arbejder mod nye biobrændstoffer, men der er ifølge de to fagpersoner lang vej. På landsiden arbejdes der også med el og bio, men fælles for alle transportformer er at batteriteknologien er langt fra at kunne supportere specielt de energikrævende transporter som fly og lastbiler.

Alle ønsker at kunne ”levere” på den grønne omstilling, så det er ikke viljen der mangler. Dette blev anerkendt af de to politikere Anders Winnerskjold (S) og Steen Stavnsbo (C), som deltog i debatten.

Alle er enige om at mulighederne/udfordringerne omkring verdensmål og bæredygtighed skal løses i et respektfuldt samarbejde mellem den private og den offentlige sektor

Årsmødet blev afsluttet med en status på analyseprojekt omkring muligt transportcenter på erhvervsarealer vest for Aarhus.

Senior projektleder Poul Sørensen gennemgik analysen som er igangsat af bestyrelsen for ATG – og som løber frem til sommerferien.

Konstituering

Ved generalforsamlingen blev følgende nye ansigter en del af bestyrelsen:

Jan Breinholt, Supply Chain Executive Stark A/S - Nicolai Krøyer, adm. Direktør Aarhus Airport – Steen Osorio – Managing Director Samskip A/S og Palle Jensen, Site Manager AAK.

Bestyrelsen udgøres endvidere af:

Henrik Kleis – advokat/partner DLA Piper

Peter Sørensen- salgsdirektør Danske Fragtmænd A/S

Henrik Munch Jensen – økonomichef Aarhus Havn

Jan Dam Poulsen- direktør Blue Water Shipping A/S

Jess Abildskou – ejer og adm. Direktør Abildskou A/S

Henrik Flugt- terminalchef Danske Fragtmænd A/S

Bestyrelsen konstituerede sig med Henrik Kleis som formand, Peter Sørensen som næstformand og Steen Ororio som kasserer

Aarhus Transport Group er en erhvervsorganisation med fokus på transport og infrastruktur. 100 medlemmer i og ”omkring” transportsektoren er del af organisationen, som dækker hele det østjyske område.

www.aarhustransportgroup.dk.  /Smir

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14