23948sdkhjf

- EU-dom er vigtig sejr for fair konkurrence

EU-domstolen underkender EU-ja til PostNord-støtte.

EU-domstolen fastslog onsdag formiddag, at EU-Kommissionen var for hurtig til at afvise, at ordninger indeholdt statsstøtte til PostNord.

Dommen kan medføre et milliardstort tilbagebetalingskrav mod den dansk-svenske postkoncern, og det vækker glæde hos brancheorganisationen ITD, der længe har advokeret for, at PostNord konkurrerer på urimeligt fordelagtige vilkår mod private aktører.

I to konkrete tilfælde har Kommissionens behandling været for lemfældig og ikke grundig nok, lyder det i dommen, så det er derfor fortsat meget tvivlsomt, om et kapitalindskud på en milliard kroner og en årelang momsfritagelse til PostNord er foregået på lovlig vis, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD:

- Det er en glædens dag for den frie og lige konkurrence. EU-Domstolen fastslår klokkeklart, at EU-Kommissionens godkendelse af både et kæmpe kapitalindskud på en milliard kroner og en årelang momsfritagelse er foretaget på et tvivlsomt og ikke ordentligt gennembearbejdet grundlag. Samtidig lægger dommen op til, at det bliver meget vanskeligt for EU-Kommissionen igen at afvise, at de ordninger indeholder støtte. Så en genbehandling i EU-Kommissionen fører efter al sandsynlighed heller ikke til endnu en godkendelse, siger Carina Christensen.

Dommen kan dermed få alvorlige konsekvenser for PostNord for at have modtaget ulovlig statsstøtte. Det statsejede selskab vil i så fald stå til at skulle tilbagebetale kapitalindskuddet på en milliard kroner med strafrente fra 2017, ligesom momsfritagelsen på en anslået årlig værdi af mindst 250 mio. kr. også ville skulle tilbagebetales for alle de år, den er blevet givet. Det er over 10 år.

- Dommen er langt mere end en sag om procedurefejl. En nærlæsning af dommens præmisser skitserer en virkelighed, hvor PostNord ultimativt kan blive pålagt at tilbagebetale ulovlig statsstøtte for en værdi af i omegnen af 3-4 mia. kr. plus strafrenter. Det er med andre ord en meget alvorlig sag for PostNords eksistens, siger Carina Christensen, der forventer, at dommen vil føre til en diskussion af, hvordan PostNord skal drives fremadrettet.

- Takket være EU-Domstolen får vi nu igen slået fast, at der heldigvis er grænser for, hvordan man som stat kan gå og støtte egne selskaber, der ligger i skarp konkurrence med private aktører. Jeg forventer, at transportministeren tager dommen til efterretning og bruger den til at lave en ny model for, hvordan PostNord kan og skal agere på det danske marked, siger Carina Christensen. /anga.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127