23948sdkhjf

- Stærkt grønt signal til Europa

Dansk Energi roser EU-Parlamentets position på europæisk klimalov.

EU-Parlamentet er nået frem til deres position på en europæisk klimalov. Her har et flertal af parlamentarikerne givet håndslag på, at EU skal øge sit nuværende 2030-klimamål på 40 procent til 60 procent CO2-reduktion.

Derudover indeholder aftalen blandt andet et krav om et delmål for 2040 i forhold til målet om et klimaneutralt Europa i 2050 og et samlet CO2-budget for, hvor meget EU må udlede frem mod 2050, og det er noget, der vækker glæde hos brancheorganisationen Dansk Energi.

- EU-Parlamentet skal have stor ros for at sende et stærkt grønt signal til resten af Europa. Endnu engang viser Parlamentet sig som Europas klimavogter, og de danske parlamentarikere står i forreste linje. Vi må håbe, at de grønne ambitioner smitter af på resten af EU. For det er alfa og omega, at EU skifter klimagear. Jo stærkere grøn retning og regulering fra EU desto bedre for verden – og desto nemmere kommer Danmark i klimamål i 2030, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

I september kom EU-Kommissionen med udspil til øget klimamål for 2030 på mindst 55 procent. Med afstemningen i EU-Parlamentet udestår, at medlemslandene får fastlagt deres position, så forhandlingerne med Parlamentet kan gå i gang, og man kan få et endeligt reduktionsmål på plads.

- Intet er afgjort. Jeg håber da på, at man er så ambitiøse som muligt, men det er nok ikke i det niveau, stats- og regeringslederne havner. Men det er forhandlingstaktik, og selvom man ved, at det nok ikke er der, man havner, så er det jo en måde at bidrage til at hive modparten i den rigtige retning, siger Anders Stouge.

Regeringscheferne skal forhandle på EU-topmøde 15.-16. oktober, men det kan være, at landene først finder frem til et resultat på topmødet i december. Ifølge Dansk Energi er det vigtigt, at EU hurtigt bliver enige om retningen, så man kan komme i gang med at udforme den lovgivning, der skal til for at nå målet.

- Der skal snart konkret politik på bordet. EU skal nu til at hive forordninger og direktiver frem fra skuffer og skabe og give dem et grønt eftersyn. Det handler blandt andet om at få gang i elektrificering, sektorkobling, udbygning af vedvarende energi, Power-to-X, styrkelse af CO2-kvotesystemet og energieffektivisering. Listen er lang, siger Anders Stouge. /anga.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14