23948sdkhjf

DTL: Pakkeafgift er udligningsafgift i ny forklædning

Ny afgift kan dræbe flere erhverv end coronapandemien, lyder det fra brancheorganisationen.

Rygterne om en pakkeafgift til dækning af PostNords underskudsgivende aktiviteter er galmandsværk, hvis der er hold i dem, lyder det fra DTL – Danske Vognmænd.

- Dette her vil være den såkaldte udligningsafgift på brevmarkedet i ny forklædning. Den blev afskaffet i 2017, men nu går man efter pakkesegmentet, der er et lukrativt marked i enorm vækst, og som man derfor ser en malkeko i, siger Erik Østergaard, administrerende direktør i DTL og tilføjer, at den borgerlige regering og alle forligspartier til højre og venstre i Folketinget i sin tid blev rost for at afskaffe udligningsordningen.

-Det var både modigt og rigtigt set af politikerne at åbne op for mere fair konkurrenceforhold på postmarkedet. Sund konkurrence på området vil i sidste ende gavne kunderne og betyde, at servicen bedre tilpasses kundernes behov og betalingsvilje. Men det vil være galmandsværk at indføre en tilsvarende afgift på pakker i en tid, hvor blandt andet coronaen holder folk hjemme og nærmest er blevet afhængige af pakkeleveringer. Det vil være en skat, der vil rasle ned igennem logistikkæden og ramme alle led – og ikke mindst i sidste ende den almindelige danske forbruger. Skatten vil kunne kvæle både handels- og logistikaktiviteter og dermed dræbe endnu flere erhverv end corona. Alt sammen fordi, man skal holde kunstigt liv i et hendøende postvæsen, der som en anden etaternes Arne er nedslidt og blot venter på at blive pensioneret, lyder det.

750 mio. over tre år?

Den nye pakkeafgift er ifølge DTL ikke det eneste rygte, der florerer i den henseende.

Ifølge brancheorganisationens jungletrommer har regeringen planer om at smide 250 mio. kr. efter PostNord – årligt i de næste tre år. Det får Erik Østergaard til at undre sig over, hvad der er op og ned hos de forligspartier, der i 2016 blev enige om at afskaffe udligningsordningen for breve, men som nu angiveligt flirter med regeringens tanker i indledende samtaler på Christiansborg.

- Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor Dansk Folkeparti og de Radikale står henne i denne sag. Begge to har muligheden for hver for sig at skaffe regeringen flertal for en afgiftsordning på pakker og næsten en milliard i løbende støtte til PostNord. Men de var også begge to med – i øvrigt sammen med Socialdemokratiet – i 2016, da man vedtog at droppe udligningsordningen for breve. Skal de nu komme som en tyv om natten og nedlægge flere erhverv, spørger Erik Østergaard.

Han tilføjer, at afgiftstankerne automatisk rejser en række uafklarede spørgsmål hos aktørerne på pakkemarkedet.

- Afgiften vil være vanskelig at indrette, så den omfatter alle relevante pakkeforsendelser, og det vil forvrænge konkurrencen i markedet. Desuden vil de påføre virksomhederne en enorm administrativ byrde, som kunderne i sidste ende skal finansiere. Og hvis store spillere i markedet med egen distribution kan undgå afgiften, så vil det også betyde nedlukninger hos pakkedistributørerne. Alt i alt er der mange ting, som et politisk parti skal tænke over, før de lægger flertalsstemmer til sådanne planer, siger DTL-direktøren. /anga.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109