23948sdkhjf

Særtransportkaos koster dyrt

ATL: Virksomheder taber millioner på forsinkede særtransporter.

Arbejdsgiverforeningen for Transport & Logistik (ATL)melder nu også ud med en skarp kritik af politiets nye praksis ved udstedelsen af særtransporttilladelser. ATL beskriver med praktiske eksempler de alvorlige konsekvenser af ændringen:

Det tager nu 2-3 uger at få tilladelse til at køre en særtransport øst for Lillebælt, og hos politiet vokser bunken af ubehandlede ansøgninger hver eneste dag. Tabet hos transportvirksomhederne og inden for byggeriet løber op i millioner af kroner. ATL og DI Transport beder regeringen om at gribe ind hurtigst muligt.

Den 9. september ville Hercules Fundering, der er en del af NCC Industry, gerne have flyttet en rambuk fra Næstved til Søndersø ved Værløse. Rambukken vejer 80 tons og er så stor, at den skal transporteres som særtransport.

I slutningen af sidste uge holdt rambukken stadig i Næstved. Øst for Lillebælt er der i øjeblikket 12-14 arbejdsdages ventetid på at få tilladelse til at køre en særtransport.

- Vi taber 100.000-200.000 kroner pr. dag i omsætning for hver maskine, der holder stille. Men det er endnu værre for entreprenøren på byggepladsen. Vi laver fundamentet, så ingen andre kan komme i gang, før vi er færdige. Det kan føre til meget store tab, siger Jesper Schack Fønss Bach, direktør i Hercules Fundering.

Kommunerne skal høres

Politiet ændrede tidligere på året procedure for godkendelsen af særtransporter øst for Lillebælt. Nu skal kommunerne, som særtransporten kører igennem, høres, inden der kan gives tilladelse. Det gælder også for de ”almindelige” særtransporter, hvor entreprenørmaskiner og andet materiel bliver flyttet. Dem er der utallige af hver dag.

Politiet besluttede med kort varsel at leve op til en bekendtgørelse fra 2005, der pålægger politiet at høre vejmyndigheden (ofte kommunen), inden der bliver givet tilladelse til en særtransport.

Tidligere fik transportvirksomhederne tilladelse til en særtransport fra den ene dag til den anden. Men siden den nye procedure blev indført, er bunken af sager hos politiet vokset og vokset.

- Problemet bliver bare større og større. Vi søger om mellem 5 og 15 tilladelser om dagen, og i øjeblikket får vi mellem 1 og 4 tilladelser retur, siger Jesper Thorning, der er afdelingsleder i blokvognsdivisionen hos DSV Transport i Roskilde.

Miljøet taber også

DSV Transport taber i øjeblikket ordrer til transportvirksomheder, som hører hjemme vest for Lillebælt. I Vestdanmark har politiet også ændret procedure fornylig, men det er det er stadig muligt at få tilladelse til en særtransport på få dage. Det skyldes blandt andet, at politiet i Padborg har flere medarbejdere til at udstede tilladelser.

- En af vores største kunder skal have flyttet to store maskiner fra Roskilde til henholdsvis Fredericia og Nørresundby. De vælger at bruge en jysk vognmand, fordi der er så lang ventetid her for at få en tilladelse, siger en ærgerlig Jesper Thorning.

Det er ikke kun penge, der bliver tabt. Det går også ud over miljøet. Det skyldes, at der bliver kørt mange tomme ture.

- Vi skal for eksempel køre en maskine til Silkeborg, og vi har ventet på tilladelsen i to uger. To dage før, vi udfører transporten til Silkeborg, bliver vi spurgt af en anden kunde, om vi kan tage et læs med hjem fra Vejle. Det måtte vi takke nej til, da transporten ville kræve, at vi skulle søge om tilladelse. Det blev altså til en tom tur hjem fra Silkeborg, siger Jesper Thorning.

Brug for handling nu

Hercules Fundering og DSV Transport mærker begge, at det er umuligt at planlægge arbejdet i den nuværende situation. Men Jesper Schack Fønss Bach fra Hercules Fundering minder om, at det kan få endnu mere alvorlige konsekvenser for byggebranchen, hvis ikke der kommer en løsning snart.

- Hvis et byggeri bliver forsinket, er der tab hele vejen gennem kæden. Og det kan ende med store dagbøder til totalentreprenøren, siger han.

ATL og DI Transport opfordrer transportministeren og justitsministeren til at gribe ind nu og ændre bekendtgørelsen om særtransporter. De to organisationer var medunderskrivere på et brev, der blev sendt til ministrene i sidste måned, men siden er problemet blevet endnu mere akut.

- Politiet indførte en ny procedure fra den ene dag til den anden. Hverken i kommunerne eller hos politiet selv, var man klar til at løfte den ekstra administrative opgave. Ministrene er nødt til at gribe ind. Det bliver tabt alt for mange penge lige nu, siger Lars William Wesch, direktør i ATL.

På lidt længere sigt foreslår DI Transport og ATL, at der bliver indført en anmeldeordning for de mest almindelige særtransporter, så det kun er de helt store særtransporter, der kræver tilladelse.

Det vil sige, at virksomheder, der er godkendt til at køre særtransporter, kan anmelde kørslen i stedet for at vente på en tilladelse. Hvis sådan en ordning bliver indført, vil det fjerne to tredjedele af alle ansøgninger om særtransporter.  /Smir

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125