23948sdkhjf

- Sveriges Amazon-benovelse giver mig nervøse trækninger

FDIH-direktør Niels Ralund bekymrer sig på vegne af dansk erhvervsliv, når svenske politikere falder i svime over Amazon.

Klumme af Niels Ralund, administrerende direktør i FDIH, Foreningen af Danske Internethandlere.

”Amazon åbner i Sverige. Det annoncerede den amerikanske gigant efter længere tids spekulation i denne måned. Åbningen er i sig selv ikke overraskende. Det har i lang tid været et spørgsmål om, hvornår og ikke om Jeff Bezos ville vende blikket mod Skandinavien.

Til gengæld er det overraskende – og ikke mindst bekymrende – at svenske politikere tilsyneladende har rullet den røde løber ud for Amazon og andre omdiskuterede amerikanske selskaber.

Det svenske Aftonbladet har undersøgt forløbet omkring flere amerikanske virksomheders indtog i landet og kan i en række artikler afsløre, hvordan svenske politikere med en blanding af skatterabatter og smiger i flere år har arbejdet for at lokke giganter som Amazon og Facebook til landet.

Årsagen skulle være at skabe tusindvis af jobs og placere Sverige som digital førernation.

Den forventning er, som Aftonbladets lederskribent skriver, ”så naiv, at kredsløbet kortsluttes.”

Hun giver et godt eksempel: Facebook har fået 140 mio. SEK i tilskud til opførelse af et datacenter, som resulterede i 56 jobs.

56 jobs.

Det står ikke klart, om Amazon også har fået tilskud til de datacentre og lagre, som virksomheden har travlt med at opføre, men Amazon har et kæmpe lobbyapparat, så man kan jo have sine tanker.

Man kan også gøre sig tanker om, hvordan job-regnestykket vil se ud, hvis man modregner de jobs, som vil forsvinde, når Amazon for alvor rykker ind i Sverige.

Aftonbladet kan også afsløre, hvordan Amazon gennem flere år har lagt massivt pres på den svenske regering. Jeff Bezos’ håndlangere, som er kendt som benhårde lobbyister, har blandt andet brokket sig over, at Amazon blev undersøgt af det svenske Finanstilsyn. Presset blev til sidst så stærkt, at regeringen måtte slå fast, at de ikke kunne blande sig i undersøgelsen, da Finanstilsynet er uafhængigt.

Jeg har tidligere sagt, at Amazon er velkommen i Danmark, men hvis danske politikere ruller den røde løber ud for hr. Bezos og giver den amerikanske gigant favorable og konkurrenceforvridende forhold, så vil jeg sætte ild til min – bevares – sparsomme hårpragt på Christiansborg Slotsplads.

Knap så uafhængig var daværende handelsminister og nuværende indenrigsminister Mikael Demberg ikke, da han skulle citeres i en pressemeddelelse om, at Amazon ville bygge et nyt datacenter.

Efter pres fra Amazon blev ministerens standardbemærkning om opførelsen af ”et nyt nordeuropæisk datacenter” ændret til glæde over ”Amazons investering”, mens Amazon fik fjernet ministerens håb om, at Amazons byggeri ville føre til flere arbejdspladser.

Måske er jeg naiv, men hvorfor indvilger en handelsminister i at reklamere for Amazon på denne måde? Og hvorfor lader han sig diktere?

Det er i mine øjne en besynderlig blåstempling af en virksomhed, der er berygtet for på mere eller mindre ærlig vis at smadre konkurrenterne, og som på mange måde kæmper imod de idealer, vi med stolthed bryster os af i Skandinavien; ordentlige vilkår for medarbejdere, skattebetaling og fair konkurrence.

Efter de svenske afsløringer er jeg blevet en smule nervøs, men jeg håber og tror stadig på, at de danske politikere er mere fornuftige og mindre påvirkelige – af hensyn til mit hår, men ikke mindst af hensyn til dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser”.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109