23948sdkhjf

- Danmark skal som eksportnation lære af de mest succesfulde virksomheder

Danish Export Association mener, Danmark mangler en ambitiøs eksportstrategi.

Debatindlæg af Halldor Halldorsson - Head of Branding & Relations i Danish Export Association og Henrik Uhd Christensen – næstformand i Danish Export Association.

”Danmark er en eksportnation. Vores virksomheder er dygtige til at sælge deres løsninger og services internationalt – og den indtægt, de genererer, er en af de mest afgørende forudsætninger for det velfærdssamfund, som vi kender og sætter stor pris på.

Men Danmark som eksportnation mangler en klar og ambitiøs strategi, der er funderet i bredt samarbejde og har rod i virksomhedernes udfordringer og behov.

Det gælder især smv'erne, der udgør langt størstedelen af det danske erhvervsliv, og de har både nu under coronakrisen og på den lange bane brug for opbakning for at indfri eksportpotentialet. Den gode nyhed er, at vi ved præcist, hvor vi skal sætte ind – det er kortlagt i Eksportens DNA.

Vi vil derfor opfordre politikere på tværs af ministerier til at dykke ned i dna’et og lære af virksomhederne, så Danmark som eksportnation får styr på de områder, vi ved, er afgørende for succes.

Opskriften på eksportsucces viser også, at det kan betale sig at producere kvalitetsprodukter, da de kan sælges til en forholdsvis højere pris.

Lær af de bedste

Opskriften på eksportsucces, som vi står bag sammen med en gruppe forskere på Økonomisk Institut, Aarhus Universitet under ledelse af professor Philipp Schröder, er videnskabeligt bevist og viser, hvad de dygtigste eksportvirksomheder har fokus på.

Hvis regeringen vil flytte Danmarks konkurrenceevne, skal der fokuseres på de områder, som er kortlagt i dna’et.

Først og fremmest viser forskningen bag opskriften, at det er virksomhedernes eksportevne, der skal optimeres frem for blot at fokusere på konkurrenceevne. Den kan gøres op i fem hovedområder: Produktivitet, omkostninger, kvalitet, mennesker og netværk.

På produktivitet er langt de fleste virksomheder godt med, da de i mange år har fokuseret på at optimere produktionen, så de forskellige produkter bliver produceret hurtigt og med mindst muligt brug af materiale og tid.

I forhold til omkostninger viser Eksportens DNA, at der er mange store skjulte salgsomkostninger, som eksportvirksomhederne ikke registrerer og derfor ikke har overblik over eller fokus på.

En strategisk tilgang til at arbejde med, hvilke kunder og markeder der skal fokuseres på, og hvilken value proposition virksomheden har, gør det muligt at fokusere indsatsen rigtigt og derved bruge tiden mest optimalt.

Det sparer mange omkostninger. Erfaringerne viser, at det koster 1-2 mio. kr. at starte eksport op til et nyt marked. Især for mindre virksomheder er det en stor omkostning.

Kvalitet og netværk

Opskriften på eksportsucces viser også, at det kan betale sig at producere kvalitetsprodukter, da de kan sælges til en forholdsvis højere pris, samtidig med at konkurrencen normalt er mindre i højprissegmentet.

Det er derudover helt afgørende, at virksomhederne har kvalificeret arbejdskraft, der har erfaring med eksport, og som kender de kunder og markeder, som virksomheden vil afsætte sine produkter til. Reelt findes der ikke en eneste uddannelse, der direkte fokuserer på at uddanne unge mennesker til eksportører.

Det er der et stort behov for, så virksomhederne får adgang til de rigtige kompetencer. Forskningens mest overraskende resultat er, at netværk kan accelerere virksomhedernes internationale salg. Årsagen er simpel - det går meget hurtigere og mindre smertefrit, hvis du kan bygge videre på andre eksportvirksomheders både gode og dårlige erfaringer og får del i det netværk, de har.

Hastigheden i forretningsudvikling er øget under corona, og mange virksomheder har grebet bolden, men vi skal have endnu flere med. Den nuværende krise kan og skal bruges til at gentænke forretningen og sikre eksportordrer nu og på længere sigt.

Her er det afgørende, at politikerne skaber de mest optimale rammer for virksomhederne på de områder, vi ved, er afgørende for succes.

En overordnet strategi

Det skal ske gennem en overordnet eksportstrategi for Danmark og de danske eksportvirksomheder – også således at de mange dygtige aktører som Trade Council, erhvervshuse, organisationer, brancheforeninger, private konsulenter m.v. ved, hvad der er deres opgave.

Ikke mindst handler det også om at gøre det nemt for virksomhederne at finde ud af, hvem de skal henvende sig til for at få hjælp og viden inden for forskellige områder.

I Danish Export Association har vi mere end 50 års erfaring med at hjælpe danske eksportører med at vækste deres internationale salg.

Vi er mere end klar til at hjælpe politikerne med at udarbejde en eksportstrategi for Danmark, så vi sammen får hjulpet danske eksportører på både den korte og den lange bane”.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144