23948sdkhjf

DR2 sætter fokus på dansk transporthistorie

Ny DR2 serie hylder de danske kanaler, havne, stationsbyer og luftveje i fire programmer.

De fleste i godstransport og logistikbranchen har en god fornemmelse for, hvor stor en betydning en veludbygget og velsmurt infrastruktur har for samfundsøkonomien. 

Nu giver DR2 resten af Danmark en chance for at forstå betydningen af havne, kanaler, jernbaner, hovedveje og lufthavne. Den nye serie om landets blodårer ”Da Danmark blev flettet

sammen” dykker ned i transportformernes forskellige guldaldre, og ser på de mange spor, der ligger i landskabet i dag. Serien vil angiveligt komme rundt i hele landet.

»Hvorfor fik kanalerne aldrig en guldalder i dansk transporthistorie? Hvorfor er vores hovedveje lige, og hvordan kan det være, at Danmark var et af de lande i verden med det tætteste jernbanenet? Og hvorfor har Danmark haft hele 7 indenrigs flyruter fra Jylland til København?

Alt det får man svar på i den nye serie på DR2, ’Da Danmark blev flettet sammen’, der hylder vores transporthistorie,« fremgår det af en pressemeddelelse.

På sporet

Programmet forfølger sporene, og giver værktøjer til at aflæse alt fra stationsbyer til lufthavne. Hver epoke havde nemlig sin storhedstid, selvom det kræver en nostalgisk kikkert for at se det i dag.

- Programmerne er en opfordring til at gå på opdagelse på havnen, tage hovedvejen i stedet for motorvejen, stoppe ved den nedlagte station, tag ud og besøge vores mange nedlagte lufthavne du helt sikkert ikke var opmærksom på fandtes og se de enorme visioner, der blandt andet, ligger bag en glemt kanal, der er gravet for tre generationer siden”, forklarer Morten Brink Iwersen, der er programmets vært og transportentusiast, som sammen med regionale eksperter og

transportnørder guider seerne igennem transportens kringlede historie og følger de tydeligste spor rundt i landet.

God forretning?

- Når man ser tilbage, er der ikke mange af vores transportsystemer, der har tjent sig hjem, før noget smartere overtog. Det er sjovt og lærerigt at dykke ned i, siger Morten Brink Iwersen.

- Transporvejene har formet vores samfund. Historisk set er det kanalerne, havnene, hovedvejene og lufthavnene, der er kommet med frygt, velstand og beriget Danmark med impulser udefra. Og så fortæller de meget om os selv, hvad der var muligt, på mode, og hvad vi troede på. I dag kan de spor ses i det Danske landskab, det er bare ikke noget de fleste af os har opdaget. Det er den historie, som vi gerne vil fortælle”, siger Sigrid Dyekjær, der er

seriens producent.  /Smir

Da Danmark blev flettet sammen

1. Kanaler & Havne – Esrum Kanal, Odense Kanal & Svendborg Havn

2. Hyldest til Hovedvejen – Geels Bakke, Hovedvej 1 & Fugleflugtslinjen

3. Sidebaner & Stationsbyer – Fårevejle Stationsby, Brenderup & Viborg-Mariager banen.

4. Den Luftige Indenrigskrig – Aalborg Lufthavn, Aarhus Lufthavn & Thisted Lufthavn

Præmiere torsdag 06. august på DR2 kl 21.00 og sendes de følgende tre torsdage. Kan også ses på dr.dk

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125