23948sdkhjf

CPH på vågeblus

Præsenterer historisk svag kvartalsrapport.

I Københavns Lufthavn (CPH) var der før coronapandemien dagligt 83.000 rejsende – i dag er det færre end 900. Den udvikling har naturligvis sat sit præg på lufthavnens kvartalsrapport for første kvartal 2020.

Opbremsningen i marts var så brat, at der trods et par næsten normale måneder i januar og februar landes på et historisk dårligt kvartalsresultat. Resultatet før skat ender på 79,4 mio. kr. korrigeret for særlige forhold. Det er en reduktion på 69,3 procent sammenlignet med sidste år. Omsætningen blev 764,3 mio. kr. Det er 21,4 procent mindre end sidste år.

- Normalt er der 83.000 rejsende dagligt. I den sidste uge i marts var der i gennemsnit 1.600. I april faldt det til færre end 900 dagligt. 143 af de 146 butikker og serveringsteder er lukket, og flere end 90 fly er langtidsparkereret i lufthavnen. Med andre ord – næsten alle vores indtægter og vores forretningsgrundlag er forsvundet på ganske få uger, siger administrerende direktør i CPH, Thomas Woldbye.

- Med april og maj måned stort set uden flytrafik og stor usikkerhed om, hvornår verden vil åbne sig igen, er det ikke muligt at oplyse forventninger til den nærmeste fremtid. Men 2020 bliver et udfordrende og svært år for luftfarten. Når det er sagt, så er CPH klar til at skubbe gang i økonomien og lufthavnen, når verden igen begynder at åbne sig, fortsætter direktøren.

CPH er i gang med at udrulle en større plan med fokus på at sikre likviditeten ved at reducere driftsomkostninger og udskyde planlagte investeringer for op mod en milliard kroner i resten af året.

- Som kritisk infrastruktur er det vores opgave at være i drift, uanset at dette lige nu er med store, daglige tab. Der er derfor etableret betydelige kreditfaciliteter, som sikrer CPH’s drift i den kommende periode, siger Thomas Woldbye.

Dertil kommer den danske stats finansielle støtteordninger. Fra andet kvartal kompenseres CPH for cirka en tredjedel af de løbende lønomkostninger via ordningen om lønkompensation. Det betyder, at CPH indtil videre har undgået at afskedige medarbejdere. I stedet er hjemsendt 2.200 ud af 2.600 medarbejdere i en rotationsordning.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at undgå afskedigelser. Men det afhænger naturligvis af krisens varighed og dybde samt omfanget af støtte fra staten, siger Thomas Woldbye.

Likviditetsmæssigt står lufthavnen godt rustet til den kommende periode. I maj måned indgik CPH en toårig kreditfacilitet på i alt 6 mia. kr. med en gruppe af banker. Den nye facilitet er en kombination af et toårigt lån på 2 mia. kr. og en toårig kreditfacilitet på 4 mia. kr. Samtidig har CPH indgået en fritagelsesaftale med eksisterende långivere, hvilket fritager CPH fra visse lånekrav til og med første kvartal 2021. Den nye kreditfacilitet og fritagelsesaftalen sikrer, at CPH vil være i stand til fortsat at møde sine finansielle og investeringsmæssige forpligtelser, lyder det fra CPH. /anga.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08