23948sdkhjf

Pirateri: Danmark hæver sikringsniveauet

Pirateri-problemet i Guineabugten bliver stadigt værre.

Efter flere alvorlige piratangreb på handelsskibe i Guineabugten vest for Afrika hæver Forsvarskommandoen nu sikkerhedsniveauet fra niveau et til niveau to.

Danske Rederier er tilfreds med myndighedernes reaktion og håber på yderligere politisk engagement

Guineabugten vest for Afrika er uden sammenligning det farligste område for handelsflåden at sejle i. Området er hårdt plaget af kidnapninger og piratangreb, og Guineabugten topper klart listen over flest registrerede kidnapninger til søs i 2019.

Nu har Forsvarskommandoen valgt at hæve sikringsniveauet for området fra niveau et til to. Det er en beslutning, som falder i god jord hos Danske Rederier.

- Vi er stærkt bekymrede over situationen i Guineabugten, og derfor glæder det os, at sikringsniveauet bliver hævet. Det viser, at myndighederne ser med alvor på sikkerhedssituationen i området., siger Maria Skipper Schwenn, direktør for sikkerhed, miljø og maritim forskning i Danske Rederier.

I myndighedernes trusselsvurdering peges der på en høj risiko for piratangreb med fortsat risiko for kidnapninger, og ikke mindst at området piraterne opererer i er blevet større. Derfor er der behov for, at skibene i området implementerer sikringsforanstaltninger som besværliggør piratoverfald.

Med et forhøjet sikringsniveau vil danske skibe i området være forpligtet til at implementere de tiltag, der står i deres fortrolige sikringsplan. Her kan blandt andet være tale om: skærpet udkig, fysiske forhindringer (eksempelvis pigtråd), aflåsning, øgede runderinger.

Nødvendigt at forbedre sikkerhedssituationen

I gennemsnit befinder der sig ca. 40 danskopererede skibe i Guineabugten, hvor der sidste år blev kidnappet ikke mindre end 121 personer. Det er en kedelig rekord, der svarer til 90 procent af verdens kidnapninger til søs. Formålet for piraterne er at kræve løsepenge fra rederier og familier.

Danske Rederier har derfor igennem længere tid ønsket, at der blev sat fokus på sikkerhedssituationen i Guineabugten for at forbedre sikkerheden.

- Vi er tilfredse med, at myndighederne reagerer på vores bekymring og hæver sikringsniveauet. Skibene er afgørende for forsyningssikkerheden, det ser vi ikke mindst i denne tid udfordret af coronavirusset. Vi ved, det er en svær opgave at øge sikkerheden ud for Vestafrika, men situationen i området kan kun blive bedre, hvis vi får politisk opbakning til en øget international indsats, siger Maria Skipper Schwenn og fortsætter:

- En EU-koordineret tilstedeværelse med deltagelse af Danmark kan være en af løsninger, men vi må også hjælpe landene i Guineabugten med kapacitetsopbygning og uddannelse, så de på længere sigt bliver bedre til at overvåge og beskytte deres farvande. /Smir

FAKTA

Den internationale kode for sikring af skibe og havnefaciliteter (ISPS koden) opererer med tre sikringsniveauer. Sikringsniveauet er en angivelse af graden af risiko for, at en sikringsrelateret hændelse vil blive forsøgt eller vil forekomme.

Sikringsniveau 1 er det niveau, hvor hensigtsmæssige, minimale beskyttelses-/sikringstiltag skal opretholdes til enhver tid.

Sikringsniveau 2 er det niveau, hvor hensigtsmæssige, supplerende beskyttelses-/sikringsforanstaltninger skal opretholdes i en periode på grund af forhøjet risiko for en sikringsrelateret hændelse.

Sikringsniveau 3 er det niveau, hvor yderligere, specifikke beskyttelses-/sikringsforanstaltninger skal opretholdes i en begrænset periode, hvis en sikringsrelateret hændelse er sandsynlig eller overhængende, selvom det måske ikke er muligt at udpege det specifikke mål.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11