Dansk-britisk energisamarbejde i Nordsøen
Danske Energy Innovation Cluster har netop underskrevet en fælles aftale om innovation med britiske ORE Catapult ved WindEurope Offshore i København. Fokus er blandt andet på projekter om Power-to-X (P2X) og integration af grøn strøm fra Nordsøen.
Grænsen for innovation til den energiproducerende industri skal flyttes. Det er det primære mål med en ny samarbejdsaftale, som den danske klyngeorganisation Energy Innovation Cluster og det britiske innovationscenter ORE Catapult har underskrevet ved WindEurope Offshore-konferencen i København.
Det nye samarbejde skal styrke forbindelsen mellem industri og vidensinstitutioner på tværs af Nordsø-regionen og omhandler blandt andet et teknologisk roadmap for offshore vind og en fælles kortlægning af de største udfordringer, som danske og britiske energivirksomheder skal arbejde med fremover.
Ifølge Glenda Napier, administrerende direktør i Energy Innovation Cluster, vil det dansk-britiske samarbejde blandt andet handle om offshore vind, P2X-løsninger og nye teknologier til bedre integration af den grønne strøm:
- Danmark satte som det første land i verden havvindmøller op i 1991. Siden da har den danske vindindustri etableret en unik førerposition globalt, når det gælder innovativ teknologi til grøn energiproduktion. Mellem 2012 og 2018 faldt prisen på energi fra havvind med 60 procent – med afsæt i europæisk innovation og samarbejde på tværs af industrien. Vores nye aftale med ORE Catapult og den britiske offshore-sektor er en unik smutvej for danske virksomheder og forskere, der ønsker at samarbejde med de bedste aktører i UK, siger Glenda Napier.
Unik eksport af viden
Danmark og Storbritannien deler en række muligheder og udfordringer indenfor innovation til offshoresektoren; blandt andet et fælles fokus på nye teknologier til offshore vind, energilagring, og integration af vindenergi i det samlede energisystem. Det siger Cris Hill, Operational Performance Director, ORE Catapult.
- Storbritannien har den største andel af offshore vind installeret på verdensplan, hvilket giver os et unikt indblik i installation, drift og vedligehold af de aktuelle havvindmølleparker. Det giver os også en enorm mulighed for at eksportere vores viden globalt, siger Cris Hill og fortsætter:
- Danmark har også spillet en førende rolle i vindindustriens succes, og var en pioner i udviklingen af kommerciel vindenergi i 1970’erne. Ved at kombinere vores fælles styrker kan vi støtte europæisk innovation og forskeres indsats med at udvide potentialet for innovation i Nordsøen. På den måde er vi med til at sikre, at offshore vindkraft også er et økonomisk eventyr i de næste mange år. /anga.