23948sdkhjf

Danske rederiers globale fodaftryk vokser

Eksportanalyse: Danske skibe fylder mere ved kajerne i europæiske, nordamerikanske og asiatiske havne.

Danske rederier øger deres aktiviteter rundt om i verden. Det er især i de nordamerikanske, asiatiske og europæiske havne, at danske skibe vinder frem. Det viser Danske Rederiers årlige eksportanalyse.

Hele 5.454 gange anløb danske skibe i 2018 en amerikansk havn. Det er næsten 15 danske anløb, hver eneste dag. Dermed har de danske rederier øget deres tilstedeværelse i de nordamerikanske havne med 16 procent. En vækst, der i høj grad skyldes en øget produktion i USA og dermed højere import og eksport af varer til og fra de nordamerikanske havne.

Også i Europa oplever de danske rederier stor vækst i aktivitetsniveauet i 2018. Det på trods af, at hverken import eller eksport af varer voksede særligt hurtigt i Europa sidste år. De danske nærskibsfartsrederier sikrede dog den fine fremgang for de danske søfartsaktiviteter i Europa.

Fremgang trods turbulens

Faktisk er de danske rederiers tilstedeværelse markant forøget i de fleste verdensdele.

- Det er glædeligt at se, at de danske rederier selv i et turbulent år som 2018 formår at øge sit fodaftryk og sin tilstedeværelse på så vigtige marker som USA og Europa, siger Direktør i Danske Rederier, Jacob K, Clasen.

En generel positiv faktor for de danske rederiers aktivitetsniveau er en øget handelsflåde kontrolleret fra Danmark.

Kinas udenrigshandel halter

Danske rederiers tilstedeværelse vokser dog ikke lige meget alle steder. I Kina tabte væksten i handelen lidt momentum som en konsekvens af restriktioner på import af affald og stålskrot. Trods de gode takter for danske rederier i de nordamerikanske, asiatiske og europæiske havne, ender eksporten for dansk søfart i 2018 dog lidt lavere end i 2017.

Eksporten lød i 2018 på 188 milliarder kroner, hvilket er en milliard kroner lavere end 2017 - Eksporten er afhængig af en række faktorer såsom USD/DKK-kurs og fragtrater, som dog ikke siger noget om danske rederiers globale aktivitetsniveau.

Selvom de danske rederier øgede deres globale aktiviteter i 2018, er de internationale handelsstridigheder en trussel for fortsat vækst i handelsaktiviteter i 2019.

Fakta

I 2018 eksporterede danske rederier for 188 mia. kroner

Danske Rederiers tre største eksportmarkeder:

Kina 14 pct.

USA 9 pct.

Storbritannien 5 pct.

To tredjedelen af den danske søfartseksport er relateret til aktiviteter uden for Europa

Danmark er verdens 6. største søfartsnation målt på opereret tonnage

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11