23948sdkhjf

Luftforurening værre end rygning

Tyske forskere dokumenterer langt højere dødelighed på grund af luftforurening.

Omkring 800.000 europæere dør hver år for tidligt, fordi den luft de indånder er forurenet. Det viser et nyt tysk forskningsprojekt, der viser at dobbelt så mange europæere mister livet på grund af luftforurening, som hidtil antaget.

I en pressemeddelelse skriver en af forskerne bag undersøgelsen, professor Thomas Münzel fra Universitetsmedicinsk Center i Mainz, at luftforureningen faktisk slår flere europæere ihjel end rygning.

Det skriver dr.dk.

Forskerne vurderer, at luftforureningen alene i Danmark kostede omkring 6.000 mennesker livet i 2015.

Det er luftforurening med ozon og de såkaldte PM2.5-partikler (der blandt andet stammer fra trafikken), der er årsagen til de mange dødstal. De tyske forskere har inddraget forskningsresultater fra Asien, der viser at dødeligheden er højere end hidtil antaget – især i områder med meget høj luftforurening. Her er der konstateret en overdødelighed inden for en række sygdomme. Det er især hjertekar-sygdomme, der har en markant overdødelighed i forhold til mindre forurenede områder, men også kræft, sukkersyge og luftvejssygdomme m.m. forværres i områder med høj luftforurening.

Transportbranchen?

Til dr.dk siger Steffen Loft, der er er forsker ved Institut for Folkesundhed ved Københavns Universitet, at Danmark børe være foregangsland, selv om en stor andel af den partikelforurening (PM2.5), der findes i den danske luft kommer fra udlandet. Han mener Danmark bør sænke grænseværdierne fra den nuværende EU-standard på 25 mikrogram per kubikmeter.

På Aarhus Universitet erklærer professor Ole Hertel sig enig, selv om han erkender at Europa allerede bevæger sig i den rigtige retning. Han mener dog, at processen kan fremskyndes, hvis udfasningen af de fossile brændstoffer fremskyndes.

Den triste nyhed vil formentlig lægge pres på politikerne for at reducere luftforureningen. Det vil formentlig også ramme transportsektoren – herunder den tunge transport, selv om den allerede har reduceret partikeludledningen markant.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109