23948sdkhjf

Innovationsfonden støtter intelligente skibe

Dansk teknologi skal gøre skibsfart autonomt og miljøvenligt.

Intelligente skibe, der uden at udsende skadelige emissioner, navigerer sikkert ind i havnen og lægger til kaj.

Det er angiveligt en del af den nære fremtid ifølge de ambitiøse mål i ShippingLab, som er Det Blå Danmarks nye platform for maritim forskning, udvikling og innovation.

Det oplyser Innovationsfonden, der har investeret 33 mio. kr. i projektet.

Bag ShippingLab står en lang række rederier, teknologivirksomheder, universiteter, GTS-institutter, organisationer og offentlige styrelser.

Knap 30 projektpartnere har sat sig for at udvikle Danmarks første autonome og miljørigtige skib ved at sammensætte danske kompetencer inden for digitalisering, autonom skibsfart og miljørigtig teknologi.

Zero emission

Blandt ambitionerne er at sikre 'zero emission'-sejlads i afgrænsede områder, som eksempelvis havne og kystnære områder.

Den maritime branche såvel som verdenssamfundet står over for en række store udfordringer, når det kommer til miljøet. Formålet med samarbejdet er at sikre, at danske maritime kompetencer fortsat er verdensførende inden for miljøteknologi og desuden koble dette til udviklingen af kompetencer inden for autonome løsninger til skibe.

Det er et område, som er i rivende udvikling, og som rummer et enormt potentiale for de virksomheder, der lykkes med at sætte det på dagsordenen.

Fælles platform

Kjeld Dittmann, formand for ShippingLab og adm. direktør for Wärtsilä Lyngsø Marine, siger:

- I dag er Det Blå Danmark en af Danmarks absolutte styrkepositioner - og det skal vi også være i morgen. Med ShippingLab skaber vi en fælles platform for maritim forskning, udvikling og innovation, som skal være med til at sikre, at vi også i fremtiden besidder kompetencerne til at være verdensførende i et stærkt konkurrencepræget globalt marked. Danske maritime teknologier og løsninger spiller en vigtig rolle i løsningen af nogle af de helt store globale udfordringer, og Det Blå Danmark skal fortsat være et erhverv, der skaber vækst og velstand i Danmark. Det nære samarbejde mellem aktørerne i de maritime erhverv er helt afgørende i den forbindelse.

Intentionerne bag ShippingLab er i tråd med vækstplanens vision om at styrke Danmarks position som et globalt maritimt kraftcenter, og samarbejdet vil sikre Det Blå Danmark bedre muligheder for at konkurrere internationalt på maritime løsninger, der lever op til ikke bare nuværende, men også kommende ønsker og krav inden for autonomi, sikkerhed og miljø.

Konkrete tiltag

Blandt de mange aktiviteter i ShippingLab er udviklingen af teknologi, der skal sikre autonomi og miljøvenlig sejlads med såvel mindre som større fartøjstyper.

Projektet inkluderer machine-learning, hvilket forventes at give et betydeligt bidrag til en mere sikker og effektiv transport, som kan kombineres med udviklingen af løsninger for emissions-fri sejlads i og omkring havneområdet.

Udviklingen af disse løsninger til kommerciel skibsfart er meget omkostningstunge og kan lade sig gøre på grund Innovationsfondens investering på 33 mio. kr. i ShippingLab.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109