23948sdkhjf

Rederier: Frihandel er afgørende for væksten

Liberale slog et slag for frihandel over for EU’s handelskommissær.

EU skal være bannerfører for frihandel, hvis vi skal sikre fremtidig vækst og bæredygtig handel. Det var budskabet fra både Kristian Jensen og Morten Østergaard, da EU’s handelskommissær Cecilia Malmström mødtes med den europæiske ALDE-gruppe i Danske Rederiers lokaler i København.

Frihandel og europæiske frihandelsaftaler var på dagsordenen, da EU’s handelskommissær Cecilia Malmström mødtes med ALDE, den liberale gruppe i Europa-Parlamentet. Gruppen består blandt andet af Venstre og Radikale Venstre.

Danske Rederiers adm. direktør Anne H. Steffensen lagde i sin velkomst vægt på, at handel er essentielt for rederierhvervet, der står for 80 pct. af verdenshandlen. Derfor er frihandelsaftaler vigtige globalt og for Danmark.

Det er man opmærksom på i EU, forklarede EU-kommissær Cecilia Malmström:

- Der er god fremdrift i en række forhandlinger med Japan, MERCOSUR og Mexico, som alle er store, vigtige markeder, hvor vi kan vinde meget med gode aftaler. Ambitionen er, at vi bruger de her aftaler til at adressere emner som korruption, arbejdstagerrettigheder, miljøstandarder og meget andet. Det er en mulighed for at hæve standarderne og skabe en endnu bedre, reguleret platform for at samarbejde med vores partnere, mens vi skaber øget velstand, sagde Cecilie Malmström fra talerstolen.

- Handel skaber nemlig vækst. Det var der bred enighed om, og det er en myte, at frihandel koster arbejdspladser. Det er faktisk med til at skabe arbejdspladser og især billigere priser for forbrugerne, forklarede Venstres næsteformand finansminister Kristian Jensen og fortsatte:

- Vi ved, at når fakta og tal står overfor argumenter, der taler til følelserne i en debat, så vinder følelserne tit. Derfor er det vigtigt at holde fast i, at frihandel er meget mere end gode fakta og tal. Frihandel er også ideen om, at jeg frit kan handle med andre og tilsvarende den anden vej. Det er stor opfindelse og en fredsskaber, som har bragt lande og personer tættere sammen. Derfor er det både med fakta og følelser, at jeg bakker op om frihandel, sagde Kristian Jensen i sit oplæg.

Formand for Radikale Venstre Morten Østergaard er enig i, at det er afgørende at aflive den negative handelsretorik, som har bredt sig og skabt modstand mod globalisering og handel. Derfor er der brug for reguleret og regelbaseret handel, som er gennemsigtigt.

- Grunden til at vi ser tilbageslag i både USA og andre lande på noget, som vi tidligere tog for givet såsom friere handel, er ofte fra en følelse af, at man ikke kan kontrollere udviklingen og har foden under eget bord. Det munder tit ud i modstand, som vi eksempelvis så det med Brexit, hvor man isolerer sig for at få mere kontrol. Derfor skal vi skabe regelbaseret frihandel for ad den vej at bringe lande tættere sammen. Ad den vej skal vi understøtte, at folk har ro i maven om frihandel, når vi fra EU's side laver aftaler med høje standarder i forhold til eksempelvis forbrugerbeskyttelse, siger Morten Østergaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079