23948sdkhjf

Det Blå Danmark mister blå job

Koster lokale arbejdspladser.

Kommentar af Claus Jensen, formand for Dansk Metal, og adm. direktør Thomas S. Knudsen, formand for Danske Maritime – publiceret i Jyllands-Posten 23. september 2017

Det Blå Danmark mister viden. Stille og roligt siver blå montørjob ud af landet. Det koster lokale arbejdspladser samt omsætning og innovationskraft for den maritime industri, der producerer og servicerer udstyr til skibe over hele verden.

Lækagen er opstået, fordi danske maritime virksomheder erstatter maskinarbejdere og andre tekniske montører med montører i andre lande. Det er montører, der jævnligt rejser ud til skibe og foretager reparationer eller vedligeholder udstyr.

På den måde slipper virksomhederne for danske omkostninger til medarbejderen. Men de henter så heller ikke viden om produktet med hjem til ingeniører, der sidder i Danmark. Det er til stor skade for den maritime innovation.

Udsivningen af job er taget til. De sidste par år er flere hundrede af den type montørjob lukket ned. Danske maritime virksomheder risikerer inden for få år at uddele fyresedler til mange af de tilbageværende 3.000 maritime montører.

Folketinget kan forholdsvis enkelt sætte en prop i og endda vende udviklingen. Med en maritim montørordning, som Danske Maritime og Dansk Metal foreslår, og som Vækstteamet for Det Blå Danmark anbefaler regeringen at indføre, kan der skabes nye arbejdspladser og ny omsætning her i landet.

Når virksomheden ikke skal svare personskat for montøren i de dage, vedkommende er ude på skibene, kan virksomheden godt konkurrere med lavtlønslande. Det viser både eksempler og beregninger. På den måde kan industrien skabe ca. 400 nye job i Danmark på kort tid, fastholde de tilbageværende maritime montører og øge omsætningen med en halv milliard kroner.

Industrien og fagbevægelsen går arm i arm til regeringen i denne sag og håber, at den kommende finanslov vil prioritere en maritim montørordning.

Vi har talt om det før, men nu haster det altså. Vi skal redde arbejdspladser og skabe nye job samt fastholde et afgørende innovationsforspring i de danske maritime virksomheder, der sammen med skibsfarten udgør de fortsat stærke to ben i Det Blå Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063