Udbytte til udlandet trækker betalingsbalancen ned
I marts var der et overskud på betalingsbalancens løbende poster på 1,7 mia. kr., viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.
I forhold til februar er overskuddet på de løbende poster faldet med 7,4 mia. kr. Det skyldes især et fald i overskuddet på løn- og formueindkomst på 9,5 mia. kr. som følge af udbetaling af udbytte til udenlandske aktionærer. I forhold til marts 2013 er overskuddet på de løbende poster dog stort set uændret.
Det store fald i løn- og formueindkomsten fra februar til marts skyldes især, at mange danske selskaber udbetaler udbytte i marts. Udbytte til udenlandske aktionærer påvirker derfor overskuddet på formueindkomsten negativt i marts. Danske aktionærers udbytte fra udenlandske selskaber er traditionelt spredt ud over hele året.
I første kvartal 2014 var der et overskud på betalingsbalancen på 19,2 mia. kr., hvilket er en stigning på 3,0 mia. kr. i forhold til samme periode året før. Dette skyldes en stigning i overskuddet på varer på 3,4 mia. kr. og på tjenester på 1,2 mia. kr., mens overskuddet på løn- og formueindkomst faldt med 1,1 mia. kr.
Set over de seneste 12 måneder steg overskuddet på de løbende poster med 24,6 mia. kr. i forhold til de foregående 12 måneder. Det skyldes stigninger på løn og formueindkomst på 10,1 mia. kr., på tjenester med 9,9 mia. kr. og på varer med 7,7 mia. kr.
I forbindelse med denne offentliggørelse er overskuddet for januar-februar 2014 opjusteret med 0,1 mia. kr. For året 2013 er det samlede overskud opjusteret 0,4 mia. kr.
Eksporten af tjenester fald - importen stegI første kvartal faldt eksporten af tjenester med 1,7 pct., mens importen af tjenester var 2,7 pct. højere end i fjerde kvartal 2013. Overskuddet på tjenestebalancen ud-gjorde 15,2 mia. kr., hvilket er et fald på 3,9 mia. kr. i forhold til fjerde kvartal 2013. Det viser tallene korrigeret for normale sæsonudsving.
Faldet i eksporten i første kvartal 2014 skyldes især tjenester indenfor royalties og licenser, som faldt med 2,1 mia. kr. Faldet skal dog ses i lyset af, at der i sidste kvartal var en stor stigning indenfor dette område.
Stigningen i importen var især trukket af forsikrings- og finansielle tjenester bi-drog til stigningen, idet importen steg med 3,1 mia. kr. fra minus 2,2 mia. kr. til plus 0,9 mia. kr. De store negative poster under forsikrings- og finansielle tjene-ster i fjerde kvartal 2013 skyldes ekstraordinære genforsikringserstatninger i for-bindelse med stormene Allan og Bodil i efteråret. I betalingsbalancen registreres disse som en negativ import.
Importen fra EU-landene stegImporten steg samlet set 2,7 pct. Størst var stigningen i import fra EU-landene, hvor bl.a. importen fra Tyskland steg 6,0 pct., og importen fra Storbritannien steg 4,5 pct., mens der var et lille fald i importen fra Sverige.
Faldet i eksporten var størst til EU-landene, hvor eksporten faldt 2,1 pct. i forhold til fjerde kvartal 2013 bl.a. som følge af et fald i eksporten til Sverige på 2,7 pct. Eksporten til lande udenfor EU faldt samlet med 1,4 pct., og eksporten til BRIK- landene faldt med hele 8,5 pct.
Ændringer i forhold til seneste offentliggørelse
For 2013 er eksporten samlet set opjusteret med 2,6 mia. kr. og importen nedjuste-ret med 1,5 mia. kr.
mb