Transporterhvervene tjener færrest penge
Dansk Erhverv er dybt bekymret over indtjeningen i transporterhvervet, der har den dårligste værditilvækst blandt alle danske erhvervssektorer.
Det er nye tal fra Danmarks Statistik, der viser at indtjeningen i transporterhvervet er faldet med 42 pct. inden for det seneste år. Den såkaldte værditilvækst er faldet med hele 30 mia. kr., og det betyder, at transport er placeret i den absolutte bund, når man kigger på værditilvæksten på tværs af brancher i 2009.
’Bekymrende’ er meldingen fra Dansk Erhverv, hvor man bl.a. tilskriver udenlandsk konkurrence og stigende råvarepriser en del af årsagen til udviklingen.
Transporten er den branche, som både i absolutte tal og i procent har tabt mest, skarpt forfulgt af industrien, der har tabt 29 mia. kr., og dermed også var hårdt ramt i 2009.
Også pr. ansat faldt resultatet i transportbranchen, her var faldet på 36 pct.
- Det er dybt bekymrende med så stort et fald i værditilvæksten inden for transporterhvervet, der desværre er langt mere alvorligt end en anden hårdt trængt branche, industrien. For hvor den totale værditilvækst for industrien ligger på omkring 180 mia., er transporten helt nede på 40 mia. kr., siger chefkonsulent Jesper Højte Stenbæk, Dansk Erhverv.
Eksportmarkeder og energipriser presserIndtjeningen faldt i 2009 markant på transportområdet, og hos Dansk Erhverv har man følgende forklaring på problematikken:
- Faldet skyldes til dels, at erhvervets indtjening presses både på eksportmarkederne, men også i Danmark af udenlandske aktører. Samtidig sætter stigende råvarepriser yderligere bundlinjen under pres. Og her er det især de stigende energipriser, der har en konsekvens for branchen, siger Jesper Højte Stenbæk.
Konsekvensen ses i faldende driftsresultater. For erhvervslivet som sådan faldt driftsresultatet med 30 pct. svarende til 60 mia. kr. Til sammenligning var tallet for transport på skræmmende 129 pct.
Værditilvækst er driftsindtægter fratrukket omkostninger til forbrug af varer og tjenester og udtrykker dermed den værdi, der reelt skabes i erhvervet.